Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: zachte landing voor Limburgse economie?

Conjunctuurbarometer: zachte landing voor Limburgse economie?

  • 03/03/2020

De Limburgse economie blijft dalen, hoewel dat minder stevig gebeurt dan vorig jaar. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. “Volgens de voorspelling voor de komende zes maanden bevinden we ons terug op het niveau van 2014. Een lichtpunt is alvast dat de export minder hinder lijkt te ondervinden van de internationale onzekerheden”, zegt Johann Leten. gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

conjunctuur 200302


Klik hier en lees de volledige Conjunctuurbarometer

De conjunctuurbarometer toont sinds mei 2019 dat de daling van de Limburgse economie systematisch minder steil verloopt. Dat kan wijzen op een zachte landing, zeg maar een stabilisering van de economie. In 2019 verloor de conjunctuurbarometer in de eerste vijf maanden bijna 17 indicatorpunten, terwijl het verlies voor de resterende maanden in 2019 beperkt bleef tot 7 indicatorpunten. Voor de periode tot juli 2020 voorspellen we een terugval van 3,3 indicatorpunten. Dat is dus een veel kleinere daling dan in de eerste helft van 2019.
De Limburgse economie bevindt zich vandaag terug op het niveau van de eerste zes maanden van 2014. Toen duurde het nog een half jaar vooraleer de economie terug kon groeien. Zowel export, bouw, automobiel als toerisme scoren op dit moment goed en leggen allesbehalve slechte resultaten neer. De krapte op de arbeidsmarkt is dan weer gegroeid en vormt zo een uitdaging voor de groei van de Limburgse bedrijven.

Bekijk hier het nieuwsitem via TVL

“Vijf prioriteiten”

Uit het recente jaarverslag van de Nationale Bank van België blijkt dat het structureel begrotingstekort in 2019 is opgelopen. Het zou volgens de vooruitzichten in 2021 bijna het hoogste zijn in Europa. Enkel Italië doet ‘beter’. In onzekere tijden moeten we zeker niet stilstaan, maar anticiperen op de uitdagingen die op ons afkomen. “Met ondernemingen die trager groeien en met een sociale zekerheid onder druk kunnen we alleen maar benadrukken dat een jobbonus, het actiever opvolgen van werklozen, het zoeken naar werken over de (provincie)grens, economische migratie en flexibele kinderopvang de top 5 prioriteiten zijn waar we voor blijven pleiten”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg.

Effect coronavirus

Uiteraard kan de economie ook niet langs het effect van het coronavirus. “De impact van het virus op de conjunctuurbarometer zal zich pas later manifesteren. Zopas deden we een enquête bij de Limburgse bedrijven en daaruit blijkt dat één op drie ondernemingen die naar China exporteert vreest voor technische werkloosheid door omzetverlies”, zegt Johann Leten. “Voor 75% van zij die importeren vanuit China, zijn Chinese componenten kritiek in de toeleveringsketen. Meer dan de helft vreest dat de productie kan stilvallen.”

Goed van start in 2020

Het aantal starters blijft op hetzelfde elan van 2019 verder gaan. Opnieuw telt de maand januari ruim 1.000 starters. Bovendien is dit ook de tweede maand op rij. Het aantal starters begint dus met een lichte voorsprong (+7,25%) aan het jaar in vergelijking met januari 2019.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie