Skip to main content
 • Nieuws
 • Conjunctuurbarometer: Traditionele sectoren ondersteunen Limburgse economie

Conjunctuurbarometer: Traditionele sectoren ondersteunen Limburgse economie

 • 30/10/2019

Ondanks heel wat brexit-onzekerheden blijft onze export de drijvende kracht achter de Limburgse economie. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. “We hebben geen vat op de woelige wereldeconomie, maar we proberen de ondernemers met alle nodige middelen doorheen de storm te loodsen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. 

grafiek
Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB (september 2019 – februari 2020)*

Klik hier om de volledige conjunctuurbarometer te raadplegen. 

In vergelijking met een jaar geleden ligt het activiteitsniveau van de Limburgse economie nog steeds heel wat lager. De daling vlakt voorlopig uit, maar er wordt nogmaals een klein knikje in de conjunctuur verwacht voor de eerste jaarhelft van 2020. 

“De traditionele sectoren doen het goed, maar je mag de internationale context zeker niet uit het oog verliezen”, merkt Johann Leten op. “Het IMF kondigde eerder deze maand voor 2019 een economische groei aan van 3%, da’s de laagste groei sinds de financiële crisis. Volgens hun berekeningen kost het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China al 0,8% aan economische groei. We mogen ons met andere woorden niet blindstaren op onze eigen economie.”

Opportuniteiten in innovatie

Ondanks de waarschuwing wijst Johann Leten ook op de opportuniteiten die Limburg niet links mag laten liggen. “Eens te meer moeten we inzetten op innovatie. Deze maand lanceerden we alvast de eerste businessclub Artificial Intelligence. Die is volledig uitverkocht en voor de volgende editie hebben we zelfs al een wachtlijst. Daarnaast trokken we onlangs met 30 ondernemers naar Duitsland om toonaangevende industrie 4.0-voorbeelden te bestuderen. Geautomatiseerde productieprocessen zijn niet langer weggelegd voor alleen maar grote bedrijven. Ook onze KMO’s kunnen er hun voordeel mee doen.”

Sterke bijdragen vanuit alle hoeken

 • Het aantal af te leveren exportattesten stijgt verder uit boven het niveau van een jaar geleden. De gerealiseerde exportwaarde blijft stabiel op een niveau dat ruim 10% hoger ligt dan vorig jaar. Niets wijst er op dan aan deze tendensen op korte termijn een einde zou komen.
   
 • De expansieve bijdrage van de bouwactiviteit blijft overeind. De grote sterkhouder is de residentiële nieuwbouw. Het aantal bouwvergunningen residentiële renovatiebouw en niet residentiële nieuwbouw begint daarentegen tekenen van verzadiging te vertonen. Op korte en zelfs middellange termijn is er nog geen gevaar voor een stagnatie.
   
 • In de periode oktober 2019 – maart 2020 blijft het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen maandelijks gemiddeld 8.43% hoger dan in de overeenkomstige periode een jaar terug. Deze waarde is sterk vergelijkbaar met de 8.83% die vorige maand in het vooruitzicht gesteld werd. 
 • Het toerisme zou in de loop van de volgende zes maanden het activiteitsniveau van de vergelijkbare periode van vorig jaar kunnen overtreffen.  Deze tendens is vooral merkbaar met betrekking tot het aantal aankomsten en overnachtingen. 
   
 • Vorige maand stagneerde het aantal mannelijke werklozen volledig. Dit patroon herhaalt zich, maar doet zich nu ook voor bij de vrouwen. Het totale aantal werklozen blijft als gevolg van deze evoluties -6.10% onder het niveau van twaalf maanden geleden. 
   
 • In september telde Limburg 621 nieuwe starters. Dat zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder. Met nog één kwartaal te gaan, blijven de start-ups weliswaar op recordkoers met 6092 starters, een voorlopige stijging van 16, 13% in vergelijking met dezelfde periode in 2018. 
starters
Aantal starters in Limburg.