Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer toont zich voorzichtig optimistisch

Conjunctuurbarometer toont zich voorzichtig optimistisch

  • 20/08/2020

Het dieptepunt van de ‘coronaput’ lijkt stilaan achter ons te liggen als we geen nieuwe onvoorspelbare vehikels op de weg richting herstel tegenkomen. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka - Kamer van Koophandel Limburg. Waakzaamheid blijft met andere woorden noodzakelijk. “De automobielsector probeert succesvol uit een diep dal te kruipen. De bouwsector begint daarentegen stilaan afkoelingsverschijnselen te tonen. Voor de tweede maand op rij zien we ook een sterke toename van het aantal Limburgse starters in vergelijking met vorig jaar”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

conjucntuur
Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB (augustus 2020 – januari 2021)


Vorige maand situeerden we de coronaput in juni bij een indicatorniveau van 4,91 punten. De herneming van de economische activiteit lijkt voorlopig vlotter te verlopen dan eerder verwacht. In de loop van het derde kwartaal verwacht de conjunctuurbarometer dat de economische activiteit in Limburg verder aantrekt tot 35,78 punten in september. Tegen het einde van de jaarwisseling is de verwachting dat de conjunctuur nog net onder het niveau van het einde van het eerste kwartaal te blijven.

“Politiek mag geen hindernis zijn”

De Limburgse conjunctuur lijkt voorlopig niet langer weg te zakken, maar de toekomst oogt door de coronacrisis erg onzeker. “Het is virus is onvoorspelbaar en spijtig genoeg zijn onze federale politici dat momenteel ook. Zolang zij geen regering vormen, heeft dat ook voor onze provincie gevolgen. De verlenging van de termijn voor de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ is daar een voorbeeld van. Dat is één van onze topprioriteiten waar we in ons verkiezingsmemorandum op hamerden. Daar is een federaal regeerakkoord voor nodig”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

"De overheid moet zorgen voor meer investeringen, enerzijds bij de bedrijven via investeringsstimulerende maatregelen, maar anderzijds via meer overheidsinvesteringen."

Hij roept de politici op om duidelijkheid te scheppen op twee vlakken: “Maak snel een sterke federale regering, die niet alleen de nodige herstelmaatregelen kan treffen op de korte termijn, maar die ook de noodzakelijke hervormingen doorvoert voor de middellange termijn. De overheid moet zorgen voor meer investeringen, enerzijds bij de bedrijven via investeringsstimulerende maatregelen, maar anderzijds via meer overheidsinvesteringen. Meer dan ooit hebben we de politiek nodig om hindernissen te ruimen, ze mag zelf geen hindernis zijn.”

Startersexplosie

Vorige maand waren we voorzichtig positief over de starters. Voor het eerst sinds de lockdown was het aantal starters terug toegenomen in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Voorlopig blijven we op dat elan verder gaan want juli 2020 telt zelfs meer dan 1000 starters. Een cijfer dat we nog nooit in juli hebben zien opduiken. Het aantal starters in juli 2020 ligt daarmee bijna een derde hoger dan in juli 2019. Ook het voorlopige totaal ligt terug op recordkoers. Vorige maand zaten we nog onder het niveau van de eerste jaarhelft van 2019 maar ondertussen zitten we terug licht boven het niveau van de eerste zeven maanden van 2019. 

starters
Tabel: aantal starters in Limburg, bron: Voka – KvK Limburg


Je kan de volledige conjunctuurbarometer met deelindicatoren hier lezen.

Over de conjunctuurbarometer

In samenwerking met Prof. dr. Guido Van Rompuy, hoogleraar economie en econometrie, wordt elke maand een prognose gemaakt van de Limburgse conjunctuur op basis van effectieve realisaties betreffende de bouwvergunningen, inschrijvingen van nieuwe voertuigen, arbeidsmarkt, toerisme en internationale handel. Hiermee is de Voka-KvK Limburg – indicator een goede aanvulling op de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, welke peilt naar de verwachtingen van de bedrijfsleiders omtrent het conjunctuurverloop. Met andere woorden, de Voka-KvK Limburg – indicator voorspelt op basis van de economische activiteit de verwachtingen van de NBB tot zes maanden vooruit.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie