Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: Terugval Limburgse economie vlakt volledig uit

Conjunctuurbarometer: Terugval Limburgse economie vlakt volledig uit

  • 28/11/2019

Aan de ononderbroken terugval van de Limburgse economie kwam dit jaar een einde. Dat zegt de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. “We zagen de conjunctuur sinds 2018 dalen, maar vanaf juli vlakte het conjunctuurverloop vrijwel volledig uit en zou dat in heel 2019 blijven. Voor 2020 voorspellen we dan weer een kleine terugval”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

conjunctuurbarometer november

Klik hier om de volledige conjunctuurbarometer te lezen!


“Deze maand peilde Voka, Vlaams netwerk van Ondernemingen, naar het ondernemersvertrouwen in Vlaanderen. De bedrijven zijn terug positiever en iets meer bedrijven verwachten de komende zes maanden een stijging van de productie en exportorders. Onze conjunctuurbarometer toont ook dat de terugval uitvlakt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

“Het gevaar van een harde brexit is afgenomen en er is ook ontdooiing in de handelsoorlog tussen de VS en China, maar het is uiterst twijfelachtig of dit een heropleving van de economische activiteit inluidt. 1 op de 5 Vlaamse ondernemers verwacht trouwens nog altijd een terugval in hun activiteiten. Onze conjunctuurbarometer voorspelt zo’n terugval voor de eerste jaarhelft van 2020”, waarschuwt Johann Leten.

"Onze conjunctuurbarometer voorspelt een terugval voor de eerste jaarhelft van 2020."

Hij roept dan ook op om als Limburgers samen te werken. “We lanceerden onlangs onze ‘Verder met Voka’-campagne waarin we drie pijlers belichten: netwerk, professionalisering en lobbywerk. Op al die vlakken kunnen we ondernemingen helpen en verbinden. Die verbinding komt mooi tot uiting op onze Nieuwjaarsinvitito, die op 9 januari plaatsvindt. Vorig jaar ontvingen we daar 2.800 ondernemers die via ons netwerk, onze kennis en onze initiatieven verder groeiden.”

Hij roept dan ook op om als Limburgers samen te werken. “We lanceerden onlangs onze ‘Verder met Voka’-campagne waarin we drie pijlers belichten: netwerk, professionalisering en lobbywerk. Op al die vlakken kunnen we ondernemingen helpen en verbinden. Die verbinding komt mooi tot uiting op onze Nieuwjaarsinvitito, die op 9 januari plaatsvindt. Vorig jaar ontvingen we daar 2.800 ondernemers die via ons netwerk, onze kennis en onze initiatieven verder groeiden.”

Export blijft presteren

De Limburgse export blijft in de nieuwe voorspellingen van de conjunctuurbarometer opnieuw een belangrijke rol spelen. Hoewel een stijging van de export niet langer het geval is, blijven de Limburgse bedrijven goed presteren. In vergelijking met een jaar geleden steeg de waarde van producten voor verre export (buiten de EU) met 13%. Zowel het aantal af te leveren attesten voor verre export als de gerealiseerde exportwaarde blijft in de loop van het volgende half jaar systematisch ruim boven het niveau van een jaar geleden.

Stevige bouwsector ondersteunt Limburg

In vergelijking met vorig jaar blijft de bouwsector hoge toppen scheren. Het volume van de niet-residentiële projecten is bijvoorbeeld 120,51% groter dan een jaar gelden. Ook het aantal vergunningen voor de residentiële nieuwbouw ligt op dit moment 88,34% hoger. Volgens de voorspellingen van de conjunctuurbarometer blijven de activiteiten in de bouwsector groeien in het eerste kwartaal van 2020.

Positief nieuws voor bedrijfsvoertuigen

De conjunctuurbarometer voorspelt voor de komende 6 maanden een opwaartse trend voor bedrijfsvoertuigen en personenwagens. In december en januari wordt er een stijging verwacht. Momenteel zitten de bedrijfsvoertuigen 13% boven het niveau van een jaar geleden.

Toeristen vinden weg naar Limburg

De toeristische activiteit in onze provincie blijft in de periode tot april 2020 op een beduidend hoger niveau draaien dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Het aantal aankomsten en overnachtingen wordt 8% hoger geschat in de conjunctuurbarometer.

Werkloosheid in dal

Het aantal mannelijke werklozen blijft in de periode tot april 2020 maandelijks gemiddeld 5,32% onder het niveau van een jaar terug. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal werkloze vrouwen nog meer. Vandaag zijn er 7,21% minder werkloze vrouwen dan een jaar geleden. In totaal ligt het aantal werklozen in Limburg 6,22% lager dan vorig jaar.

Starters in overvloed

In oktober noteerden we 5,3% meer starters dan een jaar geleden. Hierdoor tellen we na tien maanden in 2019 al 7.144 starters. In 2018 waren er in dezelfde periode 6.245 starters, momenteel dus een stijging van 14,4%.

Over de conjunctuurbarometer  

In samenwerking met Prof. dr. Guido Van Rompuy, hoogleraar economie en econometrie, wordt elke maand een prognose gemaakt van de Limburgse conjunctuur op basis van effectieve realisaties betreffende de bouwvergunningen, inschrijvingen van nieuwe voertuigen, arbeidsmarkt, toerisme en internationale handel. Hiermee is de Voka-KvK Limburg – indicator een goede aanvulling op de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, welke peilt naar de verwachtingen van de bedrijfsleiders omtrent het conjunctuurverloop. Met andere woorden, de Voka-KvK Limburg – indicator voorspelt op basis van de economische activiteit de verwachtingen van de NBB tot zes maanden vooruit.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie