Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: sterk regionaal economisch weefsel voorkomt recessietendens

Conjunctuurbarometer: sterk regionaal economisch weefsel voorkomt recessietendens

  • 31/05/2018

Voor onze conjunctuur wordt reeds geruime tijd een terugval voorspeld. En deze voorspelling blijft ook deze maand overeind. Maar ook het historisch hoog activiteitsniveau wordt bestendigd. Het is dus het Limburgs economisch weefsel dat een recessietendens voorkomt. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg. Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg: “Een groot deel van het Limburgs economisch weefsel bestaat uit Limburgse kmo’s. Veelal familiebedrijven die met noeste arbeid, doorzettingsvermogen en toekomstgericht investeren de welvaart van onze provincie vrijwaren. Zij zorgen mee dat de recessieduivel in onze provincie geen schijn van kans maakt.”

 

Conjunctuurbarometer

Raadpleeg het volledige persbericht hier

In februari 2018 zouden we de top van 114,8 indicatorpunten bereiken, waarna de conjuncturele terugval systematisch doorloopt tot oktober 2018. Dit conjunctuurpatroon voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg reeds zes maanden. Opvallend is wel dat de intensiteit van de terugval telkens afneemt. In februari en maart werd voor juli 2018 een indicatorniveau van 100 punten vooropgesteld. Vorige maand mochten we dit herzien tot 103.36 punten en ook deze maand passen we de forecast positief aan tot bijna 107 punten. Het regionale economische weefsel is krachtig genoeg om een recessietendens te voorkomen.

Enkel autosector draagt niet meer bij aan economische hausse

Ook deze maand breken de Limburgse starters weer records, met een sterke bijdrage tot de conjunctuur als gevolg. De buitenlandse vraag blijft de expansiemotor ook aandrijven. Nog steeds hebben we het einde van deze katalysator niet in zicht. De slagkracht van de bouw blijft overeind, maar neemt wel af. En dit voor alle deelsectoren: bouw, renovatie, residentieel en niet-residentieel. De toeristische sector breekt met de trend van vorige maand: een sterker wordende expansie op korte termijn lijkt deze maand aan de orde. Opvallend in de autosector is de vermindering van het aantal inschrijvingen van nieuwe bedrijfsvoertuigen. De sterke opleving van vorige maand wordt hiermee volledig van de kaart geveegd. De totale werkloosheid ten slotte blijft per saldo nog -7,98% onder het niveau van de vergelijkbare periode van vorig jaar.

Limburgse familiale ondernemingen

“80% van onze Limburgse kmo’s bestaat uit familiale ondernemingen. Het zijn zij die er mee voor zorgen dat we dit historisch hoog activiteitsniveau kunnen aanhouden. Met het Family Business Center zet Voka – KvK Limburg sterk in op de familiale ondernemingen. Zij zorgen voor de huidige, maar ook de toekomstige economische welvaart van onze provincie. Met het platform voor eigenaars-ondernemers helpen we ondernemers om de toekomst van hun bedrijf te vrijwaren. Dankzij de uitreiking van De Fakkel willen we jaarlijks de familiebedrijven in de kijker plaatsen. Ook in de toekomst kunnen familiale ondernemingen en hun medewerkers steeds rekenen op applaus en ondersteuning van Voka – KvK Limburg.”

Conjunctuurbarometer
Conjuctuurbarometer Voka-KvK Limburg en NBB (mei 2018-oktober 2018)