Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: PXL Breekt Uit neemt voorbeeld aan record-brekende startersaantallen

Conjunctuurbarometer: PXL Breekt Uit neemt voorbeeld aan record-brekende startersaantallen

  • 27/04/2018

De conjuncturele opleving die vanaf september 2017 op gang kwam, komt in februari tot stilstand. Dit betekent dat vanaf maart de neerwaartse conjunctuurbeweging zich doorzet, om vervolgens door te lopen tot het einde van de zomer. Tegelijkertijd blijft het historisch hoog conjunctureel plafond overeind. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg. Vandaag is het niet gedelegeerd bestuurder Johann Leten die het hoge woord voert. In het kader van PXL Breekt Uit staat hij zijn zitje af aan Tristan Timmers, laatstejaarsstudent Wetenschappen-Wiskunde van Atheneum Plus in Hasselt. “Vandaag leerden we hoe belangrijk starters zijn voor onze Limburgse economie. Deze boodschap sluit perfect aan bij het idee achter PXL Breekt Uit.”

Conjunctuurbarometer
Conjunctuurbarometer

In het huidige conjunctuur-scenario zou in de loop van 2017 een netto-activiteitsgroei van 18,17 indicatorpunten gerealiseerd worden. In februari 2018 zouden we de top van 114,63 indicatorpunten vervolgens bereiken, om in de periode augustus-september 2018 nog een gemiddelde waarde van 100 punten te noteren. Dat is vergelijkbaar met het activiteitsniveau van begin 2017.

Alle sectoren dragen bij aan economische hausse

Voor de tweede maal dit jaar breken de starters records, dit keer met grote afstand. Ook de exportmotor trekt beduidend verder aan. Bovendien is er niets dat er op wijst dat aan deze tendens in de loop van de komende twee kwartalen een einde zou komen. Een andere grote sterkhouder voor de regionale conjunctuurontwikkeling is de bouw. Hier neemt de residentiële bouw voorlopig nog de lead, hoewel het niet uitgesloten is dat dit segment op middellange termijn aan een rustpauze toe is. Bij de wagens zien we dat de bedrijfsvoertuigen aan het stuur zitten. Ook de positieve bijdrage van de toeristische activiteit aan de regionale conjunctuurontwikkeling blijft behouden, maar de impact ervan neemt wel af. Als gevolg van de bovenstaande ontwikkelingen blijft de totale werkloosheid beduidend lager dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar.

PXL breekt uit

“Vandaag moeten we zelf stappen ondernemen om bij te leren, om een onderkomen voor de dag te vinden en om onze neus buiten de schooldeuren te steken. Dat is niet alleen heel erg leerrijk, maar geeft ook goesting om te ondernemen.” licht Tristan verder toe als gelegenheidskopman van Voka – KvK Limburg. “Laten we hopen dat velen van ons in de toekomst zelf mee deel mogen uitmaken van de starters-records die vandaag in de kijker staan.”

pbconjunctuur