Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: opnieuw tekenen van terugval Limburgse economie

Conjunctuurbarometer: opnieuw tekenen van terugval Limburgse economie

  • 05/09/2018

Sinds februari manifesteert zich een conjuncturele terugval in de Limburgse economie. In tegenstelling tot de afzwakking die we vorige maand nog aankondigden, wijzen de huidige data toch terug in de richting van een daling met een sterkere intensiteit. Na een hete zomer lijkt een koele herfst aan te kloppen op economisch vlak.

Conjunctuurbarometer

Een lichte duik naar beneden

In het begin van het jaar bereikte onze conjunctuurbarometer nog 114 indicatorpunten. Aan het begin van de zomer haalden we in juni nog 105 indicatorpunten en in juli begon de conjunctuurbarometer te flirten met de 100-punten grens (101 indicatorpunten). Tegen de jaarwisseling verwachten we een indicatorniveau van 92 punten. Hiermee zitten we qua activiteitsniveau op een gelijkaardig niveau als november 2016. Vorige maand stelden we nog om en bij de 100 punten in het vooruitzicht tegen de jaarwisseling.

Starters stagneren

Voor het eerst dit jaar neemt het aantal starters niet toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal starters ligt deze maand licht onder het niveau van vorig jaar (-5%). De export blijft voorlopig nog een kleine positieve bijdrage leveren aan het regionaal conjunctuurverloop maar deze prikkel wordt elke maand kleiner. De bouwactiviteit daarentegen ondersteunt nog steeds stevig het conjunctuurverloop. Ook de automobielsector doet het nog steeds beter dan een jaar geleden en dat is hoofdzakelijk te danken aan het segment van de personenwagens, maar stilaan steken de bedrijfswagens ook een tandje bij. De toeristische activiteit blijft voorlopig nog een nette positieve bijdrage leveren aan het conjunctuurverloop. De totale werkloosheid blijft zoals de voorbije maanden 9% lager dan een jaar geleden.

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo