Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: neerwaartse spiraal in Limburgse economie

Conjunctuurbarometer: neerwaartse spiraal in Limburgse economie

  • 28/02/2019

In de loop van het voorbije jaar viel onze conjunctuurbarometer systematisch terug. Zowel op korte als op middellange termijn lijkt  hier geen verandering in te komen. “Limburg is en blijft een exportprovincie bij uitstek. Het is opnieuw de export die de terugval in de bouw en automobielsector kan opvangen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

Conjunctuurbarometer

Meer weten? Lees de volledige Conjunctuurbarometer hier!

Neerwaartse tendens

Tussen december 2017 en december 2018 verloor onze conjunctuurbarometer 14.9 indicatorpunten. De winst van 2017 (18.99 indicatorpunten) werd hiermee bijna volledig teniet gedaan. De neerwaartse tendens blijft nog even duren en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen.

Gelukkig is er nog de export

Het goede nieuws valt deze maand bij de export, toerisme en starters te rapen. De export levert een zeer betrouwbare steun aan het conjunctuurverloop, waardoor de schade beperkt blijft. Binnen toerisme klaart de hemel stilaan op. De stagnatietendens lijkt hier stilaan overwonnen. De starters blijven records breken. Voor het eerst zien we in onze tabellen meer dan 1.000 starters in één maand.

Donderwolken zien we echter opduiken in de bouw- en automobielsector. Vooral het aantal inschrijvingen van nieuwe personenwagens blijft substantieel onder het niveau van vorig jaar en dit kan niet langer gecompenseerd worden door de bedrijfsvoertuigen. In de bouwsector dreigen boven alle segmenten stilaan donkere wolken. Wat de arbeidsmarkt betreft ligt de totale werkloosheid nog 5,76% onder het niveau van vorig jaar.

Starters opnieuw in de startblokken voor record

We sloten 2018 af met een recordjaar voor onze starters. In de topmaand oktober telden we toen net geen 1.000 starters. Dit jaar kondigt zich weliswaar nog veelbelovender aan, want in januari schoten 1.1170 Limburgse start-ups uit de startblokken. Geen enkele maand deden we beter in onze provincie.

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers