Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: neerwaartse spiraal blijft nog even duren

Conjunctuurbarometer: neerwaartse spiraal blijft nog even duren

  • 29/04/2019

Ook deze maand zien we geen verandering aan de neerwaartse trend in onze conjunctuurbarometer. De bouw- en automobielsector mogen stilaan een tandje bijsteken terwijl de export nog steeds de schade probeert te beperken in het conjunctuurverloop. De starters blijven voorlopig wel nog op peil en zorgen voor het verse bloed in onze economie.

conjunctuur
De neerwaartse conjunctuur blijft duren. (c) Voka - KvK Limburg en NBB

De volledige conjunctuurbarometer kan u hier raadplegen. 

Krimp blijft overheersen

De neerwaartse tendens in onze conjunctuurbarometer zet zich voort. We verwachten dat de barometer in september 2019 op 86.25 indicatorpunten strandt. Daarmee zitten we op een activiteitsniveau van oktober 2016. We verwachten een krimp voor 2019 van ruim 16 indicatorpunten. In 2018 eindigden we met een totaal van -13.8 indicatorpunten.

Starters starten sterk in 2019

Het aantal starters in maart 2019 (502) is bijna identiek aan het aantal starters in maart 2018 (507). We zullen nog even moeten afwachten of er sprake is van een kink in de startkabel. Met 1.902 starters voor het eerste kwartaal van 2019 zitten we nog steeds op recordkoers.  

starters
Aantal Limburgse starters per maand. Een kink in de starterskabel? 

 

Nog steeds sterke export en toerisme

Zowel op korte als op middellange termijn ondervindt onze conjunctuur een sterke steun vanuit de export. Ook toerisme blijft goed presteren en lijkt betere prestaties neer te zetten dan dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal werklozen blijft op een laag peil en de krapte op de arbeidsmarkt zal dus zeker nog eventjes blijven duren. Deze maand zijn de cijfers vanuit de bouwsector ook optimistischer ingesteld dankzij de evolutie in de nieuwbouw. De automobielsector hinkt nog even achterop. Vooral de personenwagens zijn hier verantwoordelijk voor. Het aantal starters blijft tot slot op hetzelfde niveau als dezelfde periode een jaar geleden maar blijft nog steeds op recordkoers voor een nieuw jaarrecord.

Knopen doorhakken

Johann Leten besluit: “We zijn bijna een maand voor de verkiezingen en voorlopig is een harde Brexit vermeden. Dat zorgt nog steeds voor onzekerheid en met de allesbehalve geruststellende berichten uit onze conjunctuurbarometer hebben we nood aan knopen die op korte termijn worden doorgehakt."

"Met de allesbehalve geruststellende conjunctuurbarometer hebben we nood aan knopen die op korte termijn worden doorgehakt."

"We presenteren in ons memorandum tien prioriteiten waar politici dringend mee aan de slag moeten. De Limburgse mobiliteits- en arbeidsmarktproblemen vragen bijvoorbeeld om een krachtdadig beleid. Daarnaast zijn er nog tal van punten waar de volgende lichting Limburgse politici na 26 mei mee aan de slag moeten. We vragen de politici dan ook om zich te laten inspireren door ons memorandum en knopen door te hakken.”