Skip to main content
 • Nieuws
 • Conjunctuurbarometer: Limburgse economie vlakt uit

Conjunctuurbarometer: Limburgse economie vlakt uit

 • 26/09/2019

De bouwsector, de automobielsector en de Limburgse export dragen positief bij aan de Limburgse economie. Sinds 2018 kende die een terugval, maar die lijkt in de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka -KvK Limburg te stagneren. “De daling is niet langer zo stevig, maar voorzichtigheid blijft geboden. We kunnen nog niet van een opwaartse kentering spreken”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

conjunctuur
Bron: Voka - KvK Limburg & NBB


De volledige conjunctuurbarometer kan je hier raadplegen. 

Vorige maand voorspelde de conjunctuurbarometer een beperkte terugval van de Limburgse economie. De nieuwste voorspellingen bevestigen die trend en gaan zelfs verder. Zo is een kleine opwaartse beweging in het laatste kwartaal van 2019 niet uitgesloten. In vergelijking met een jaar geleden is het activiteitsniveau van onze economie wel nog steeds stevig gedaald. 

“De Limburgse export, bouwsector en starters geven positieve signalen. Zij ondersteunen onze economie met goede resultaten. Hopelijk zet die trend zich dit jaar verder door en kunnen we terug een opwaartse beweging maken”, zegt Johann Leten.

"We vragen onze federale onderhandelaars om de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’, die vandaag in heel Limburg van kracht is."

Hij wijst ook de politici op hun verantwoordelijkheden. “Ondanks een dalende economie blijven onze ondernemers welvaart en jobs creëren. Het aantal werklozen blijft gemiddeld -7,02% lager dan een jaar geleden. Maar extra steun blijft noodzakelijk om mee het tij te keren. Daarom vragen we onze federale onderhandelaars om de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’, die vandaag in heel Limburg van kracht is, te verlengen. Bedrijven die voor bijkomende werkgelegenheid zorgen, komen in dat geval in aanmerking voor fiscale ondersteuning”, legt Johann Leten uit. 

Sterke bijdragen vanuit alle hoeken

 • In de periode tot februari 2020 blijven de exportprestaties opvallend stabiel. In tegenstelling tot een zwakkere maand vorige maand draagt de export opnieuw positief bij aan de conjunctuur.
   
 • De drijvende kracht in de Limburgse conjunctuur is nog steeds de bouwsector. Alle segmenten dragen afzonderlijk bij aan deze positieve impuls.
   
 • Na een serieuze dip stijgt zowel de inschrijvingen van het aantal personenwagens als de bedrijfsvoertuigen in de automobielsector.
   
 • Ook de toeristische sector blijft op hoge toeren draaien in Limburg.
   
 • Het aantal werklozen blijft gemiddeld -7,02% lager dan dezelfde periode een jaar geleden.
   
 • Het aantal startende ondernemingen blijft de pan uit rijzen. Augustus telde 549 starters en hiermee overschrijden we al meer dan 5.000 starters voor 2019.

   
starters
Het aantal starters blijft sterk stijgen.