Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: koele herfst kondigt zich aan

Conjunctuurbarometer: koele herfst kondigt zich aan

  • 26/09/2018

Alle cijfers wijzen in de richting van een koele herfst. Vorige maand noteerden we een terugval die  toch steviger zou zijn dan we hadden gehoopt. Helaas worden die cijfers vandaag opnieuw bevestigd. Ook bij de starters is er momenteel nog geen sprake van een heropleving.

Conjunctuurbarometer: koele herfst kondigt zich aan

Terugval wordt bevestigd

De terugval die we al enige tijd aankondigden en waarvan we vorige maand een sterkere intensiteit verwachtten zet zich ook voort tot februari 2019. In juni 2018 bereikte de conjunctuurbarometer nog 105 indicatorpunten maar verliest in de loop van de tweede jaarhelft ruim 14 indicatorpunten.

Kantelmoment voor starters?

Het aantal starters neemt voor de tweede maand op rij af bij de startende ondernemingen. We wachten nog even af om te kijken of we echt van een trend kunnen spreken.

De export blijft positief bijdragen aan het conjunctuurverloop maar de omvang is eerder miniem in vergelijking met drie en vier maanden geleden. De steun van de bouwactiviteit blijft behouden. Ook de automobielsector draagt nog steeds zijn steentje bij en blijft uitstijgen boven het niveau van een jaar geleden. De bijdrage van het toerisme blijft overeind maar stagneert wel. De totale werkloosheid blijft tot slot -9,2% onder het niveau van dezelfde periode een jaar geleden.

Lees hier het volledige persbericht

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo