Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuur stagneert op hoog activiteitsniveau

Conjunctuur stagneert op hoog activiteitsniveau

  • 20/12/2017

Sinds geruime tijd werd een neerwaartse conjunctuuromslag voorzien medio 2017. Sinds twee maanden bleek de intensiteit van deze neerwaartse beweging uit te vlakken. En nu blijken er bovendien krachten aan het werk die het omslagmoment nog verder naar de toekomst duwen. Hierdoor spreken we niet langer meer van een zuivere neerwaartse omslag, maar wel van een stagnatieperiode op hoog activiteitsniveau.

Conjunctuur
De conjuncturele terugval dient zich aan in Q1 van 2018.

Raadpleeg hier het uitgebreide verslag over de conjunctuurbarometer

Binnen dit scenario zou de regionale economische activiteit over 2017 toenemen met een equivalent van 8.29 indicatorpunten, ten opzichte van 7.37 punten over 2016. De conjuncturele terugval blijft zicht evenwel aandienen vanaf het eerste kwartaal van 2018.

Export

De exportprestaties zijn een uitgesproken steun voor de regionale conjunctuurontwikkeling. De omvang van deze impact vertoont de neiging te stabiliseren op een activiteitsniveau dat 10% uitstijgt boven hetzelfde niveau van dezelfde periode vorig jaar. Deze tendens zou kunnen behouden worden tot het einde van het eerste kwartaal van 2018.

Bouwsector

In de bouwsector trekt de nieuwbouwactiviteit systematisch verder aan. We mogen voorzichtig verwachten dat de activiteit vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar opnieuw hoger uitvalt dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. Op korte termijn blijft de niet-residentiële bouw echter nog steeds de gangmaker.

Automobielsector

Binnen de automobielsector blijven de personenwagens de grote sterkhouder, maar de bedrijfsvoertuigen beginnen stilaan ook terug aan te trekken.

De toeristische activiteit werkt zijn achterstand in vergelijking met vorig jaar stilaan weg. Maar een duidelijk expansief elan is nog niet voor morgen.

De totale werkloosheid blijft in de periode tot mei 2018 maandelijks gemiddeld -9.10% onder het niveau van twaalf maanden geleden.

Startersrecord in aantocht

We kunnen ondertussen met zekerheid zeggen dat het aantal startende ondernemingen de voorgaande records met gemak zal verbreken. We noteren nu al 6,12% meer startende ondernemingen dan in dezelfde periode in 2016. En dit ondanks dat in vergelijking met november 2016 de maand november in 2017 geen topmaand was (-0,09%).

starters
Aantal starters in Limburg

"Geen hoerastemming"

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, reageert matig positief: “De uitvlakking van de neerwaartse beweging die sinds twee maanden duidelijk werd, wordt nu omgebogen naar een stagnatieperiode op hoog activiteitsniveau. Dat is positief."

"Maar we verkeren zeker niet in een hoerastemming, want de terugval blijft zich wel aandienen vanaf het eerste kwartaal van 2018. In de komende maanden verwachten we een daling van onze indicatorwaarden van 13,48 indicatorpunten (van 102,85 in december 2017 naar 89,27 indicatorpunten in mei 2018). We hopen dat de Limburgse export en de starters deze conjunctuurval enigszins kunnen breken.”

Deelsectoren

sectoren

 

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo