Skip to main content
  • Nieuws
  • Conjunctuur klaar voor het schooljaar

Conjunctuur klaar voor het schooljaar

  • 31/08/2017

Onze conjunctuurbarometer gaat verder op het elan van de voorbije maanden. Vlak voor de zomer bereikte de conjunctuurbarometer een piek met een activiteitsniveau dat ons terugbracht naar 2007. Sinds het begin van de zomer kondigt een terugval zich aan, maar de terugval blijft zich verder uitvlakken.

grafiek

Sinds juli 2016 vertoont onze conjunctuurbarometer een stijgende trend. Op een jaar tijd is onze conjunctuurbarometer met 21 indicatorpunten toegenomen en bereikt hij een absolute piek. We moeten al teruggrijpen naar februari 2007 om dergelijke cijfers terug te vinden. Tegen de jaarwisselingen verwachten we dat onze conjunctuurbarometer 94.84 punten zal bereiken.

Export positief

De export blijft voorlopig nog een positieve bijdrage leveren aan onze conjunctuurbarometer maar in vergelijking met de voorbije maanden neemt de slagkracht beduidend af. In de bouwsector kruipt de niet-residentiële bouw verder uit haar dal maar de residentiële bouw verliest dan weer terrein. Ook hier kunnen we enkel speculeren over het toekomstige verloop.

De automobielsector blijft in zijn hoogste versnelling maar de slagkracht lijkt licht af te nemen. De toeristische sector lijkt op korte termijn terug te vallen onder het niveau van vorig jaar, terwijl de werkloosheid nog steeds 11% onder het niveau van vorig jaar blijft. Het aantal startende ondernemingen blijft verder pieken.

deelindicatoren

Recordkoers

Het aantal startende ondernemingen lijkt in 2017 opnieuw op een record af te stevenen. Ook juli 2017 was opnieuw een topmaand wat het aantal starters betreft met een vijfde meer starters (21.55%) in vergelijking met juli 2016. Het totaal aantal starters voor de eerste zeven maanden van dit jaar ligt dan ook al bijna 10% hoger dan dezelfde periode van vorig jaar.

tabel starters

Niet euforisch

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, reageert voorzichtig positief: “De intensiteit van de terugval in onze conjunctuurbarometer vlakt verder uit. Op korte termijn verwachten we dus geen grote neerwaartse spiraal. Toch moeten we voorzichtig zijn en niet te euforisch worden want enig vooruitzicht op een nieuwe opwaartse trend is voorlopig evenmin aan de orde. De Limburgse economie hangt sterk af van de export en het is nog even koffiedik kijken of we enkel van een tijdelijke dip kunnen spreken.”

De volledige conjunctuurbarometer kan u hier raadplegen.