Skip to main content
  • Nieuws
  • Column Alix in Wonderland: een BV als burgemeester?

Column Alix in Wonderland: een BV als burgemeester?

  • 03/09/2018

Ze zijn ondertussen al met 70, de Bekende Vlamingen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Acteurs en sporters zijn blauw, muzikanten zijn blijkbaar groen. Bestempel ze gerust als stemmenkanonnen: BV’s raken namelijk drie keer sneller verkozen dan hun partijgenoten. De vraag dringt zich op: waarom?

Volgens Master in de politicologie Frederik De Swaef zien BV’s politiek als een nieuwe impuls. Aangezien ze hiervoor andere jobs opgeven, zijn hun motieven dus al niet louter financieel. Dat is al meer dan gezegd kan worden van onze usual suspects op het politieke toneel, die niet vies zijn van een mandaat meer of minder. Maar toch liefst meer. De Swaef merkt op dat de meeste BV’s echt gemotiveerd zijn om iets te veranderen in hun gemeente.

 

Hoe ze die verandering teweeg willen brengen? Dankzij hun banden met de toppolitici die hen verleidden om op de lijst te staan. Want de sympathieke gezichten van Romeo’s en Kampioenen zijn gewild. Veel partijen krijgen hun programma niet op punt en hun lijst niet gevuld. Maar kijk hier, ze hebben wel een BV! Als politici denken dat de kiezer verblind kan worden met een BV, vat ik dat toch enigszins op als een belediging. Al moet ik toegeven dat het kind in mij me nog zou kunnen overtuigen om op Kabouter Plop te stemmen.

 

“BV’s zijn als het ware politiek onbevlekt. En daarom stemmen we op hen.”
 

Waarom? Omdat Kabouter Plop me nog nooit gefrustreerd heeft. Nog nooit een beslissing gemaakt heeft die een negatieve invloed had op mijn leven. Politiek onbevlekt als het ware. En daarom stemmen we op BV’s. Afgezien van een slecht programma of een mislukte hit, hebben ze ons nog nooit teleurgesteld. En in tijden dat politici erin slagen om de ene verkeerde beslissing na de andere te nemen, is dat best een verfrissend idee. Dus waarom niet? Waarom zouden we niet stemmen op Kabouter Plop?

 

Als u een trouwe kijker van Terzake en De Zevende Dag bent, leest u mijn woorden waarschijnlijk met de nodige minachting. En ik begrijp u: hoeveel kennen BV’s eigenlijk van politiek? Welke meerwaarde bieden ze? Maar ik vraag u: welke meerwaarde hebben onze huidige politici al geboden? Een gefaalde cash for cars regeling? Een rel rond pensioenen? Geef mij dan toch maar Kabouter Plop: met zo’n succesvolle melkherberg, geeft hij tenminste de indruk dat hij weet waar hij mee bezig is.

 

De meningen uitgedrukt in dit opiniestuk zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk het officiële standpunt van Voka – KvK Limburg.

 

Alix is 24 jaar en pas afgestudeerd. Als copywriter kruipt ze graag in haar pen en al zeker om haar eigen kijk te geven op het Vlaamse politieke schouwspel.