Skip to main content
  • Nieuws
  • Collega in de kijker - Jovana Simić

Collega in de kijker - Jovana Simić

  • 27/01/2020

Enkele jaren geleden studeerde ze nog Nederlands in Servië. Sinds mei versterkt Jovana Simić de rangen van Voka Oost-Vlaanderen. Haar professionele parcours is op zijn minst bijzonder te noemen. “Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ik heb hier mijn plaatsje gevonden.”

“Toen ik in Belgrado woonde, ben ik Nederlands gaan studeren. Waarom? Omdat ik iets wou doen dat volledig onbekend voor me was. Ik kende enkel een paar namen van schilders uit de Lage Landen en ik wist dat er veel tulpenkwekers in Nederland zijn. Tijdens de lessen stond de Nederlandse cultuur vaak op de voorgrond, maar ik was vooral gecharmeerd door België met zijn drie landstalen. En door de chocolade natuurlijk.”

“Om de taal nog beter onder de knie te krijgen, verhuisde ik drie jaar geleden naar België. Na studies aan de KU Leuven en enkele stages en werkervaringen in Leuven en Brussel werd Gent mijn thuishaven. Ik ging aan de slag bij UGent in een administratieve job. Een goede mix tussen Nederlands en Engels, leek me. Via een workshop van VDAB voor hoogopgeleide nieuwkomers (niet @level2work nvdr.) kwam ik in contact met Voka.”

Probleemoplosser

“Toen ik bij Voka aan de slag ging, lag mijn takenpakket niet vast op voorhand. Ik ondersteunde in het begin vooral de teams arbeidsmarkt, jong ondernemen en facility, maar nu werk ik voornamelijk voor de teams events & netwerking en groei. Op nog geen jaar tijd heb ik al veel bijgeleerd over de werking van Voka en het aanbod.”

“De collega’s zijn heel open en transparant. Het heeft er voor gezorgd dat ik op korte tijd mijn plaatsje heb gevonden. Soms kan het hier heel druk zijn, maar dat is net uitdagend. Want in de drukte duiken er weleens probleempjes op die ik dan met plezier probeer op te lossen. Dat is niet altijd evident door de taalbarrière, maar moeilijk gaat ook.”

Zot van boeken en films

“Dat er een redelijke fysieke afstand is tussen Servië en België vind ik niet zo erg. In Belgrado zag ik mijn familie soms ook maar om de drie weken. En nu is het leuk dat ik mijn ouders in Gent kan rondleiden. Mijn papa was enorm onder de indruk van een kaaswinkel. Al die bollen kaas netjes op een rij, dat had hij nog nooit gezien.”

“Mijn vrije tijd raakt sowieso goed ingevuld. Ik lees veel boeken, maar dan meestal in het Servisch. Er is een beperkt aanbod aan de Blandijnberg (UGent). En als mijn neus niet in de boeken zit, kan je me vinden in de cinema. Tijdens het voorbije FilmFest Gent was ik elke dag te vinden in een bioscoopzaal.” 

Jovana Simic

Contactpersoon

Ann Vandamme

Communicatie - Ledenrelaties