Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Climapac 20 jaar: De toekomst is aan de warmtepomp

Climapac 20 jaar: De toekomst is aan de warmtepomp

 • 23/06/2022

Climapac 20 jaar: De toekomst is aan de warmtepomp

Dertig jaar geleden zocht Geert Gallet naar de perfecte warmtepomp voor zijn privéwoning. Hij was ervan overtuigd dat hij niet de enige was. Toch duurde het nog tien jaar alvorens de warmtepomp een valabel alternatief werd en hij Climapac kon oprichten, als exclusieve invoerder van Rhoss-warmtepompen en warmterecuperatiesystemen en van Uniflair als aanbieder van koelinstallaties voor computerruimtes. Wandel door The Loop, eet een koekje van Lotus Bakeries, bezoek een familielid in De Lichtervelde (wzc Eke) en weet dat hier op de achtergrond warmtepompen werken waarvan Climapac heeft toegezien op de correcte toepassing. 

 

foto

logo

 

Geert Gallet: “Ons marktsegment zijn installaties voor kantoren, industrie, computerruimtes, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, datacentra … Wij zitten enkel in de b2b-markt en verkopen warmtepompen aan installatiebedrijven.”

Climapac is als het ware een verlengstuk van de fabrikanten: het bedrijf is niet enkel een distributeur, maar zorgt er op voorhand voor dat de juiste componenten ingezet worden voor de juiste toepassing. Het staat de bedrijven ook bij tijdens de installatiefase. 

“De grote meerwaarde van Climapac is dat wij dankzij onze jarenlange ervaring, weten welke warmtepomp geschikt is voor welke toepassing en hoe deze kan gekoppeld worden met alle andere componenten Wij krijgen de knowhow van de fabrieken en verzorgen de training van de installateurs en de studiebureaus zodanig dat zij over de juiste kennis beschikken.”

De ene warmtepomp is de andere niet

Het principe van de warmtepomp is eenvoudig: de pomp zorgt ervoor dat gratis warmte wordt omgezet in nuttige warmte. Deze gratis warmte kan opgewekt worden uit de grond, uit de buitenlucht, uit afvalwarmte, uit PVT-zonnepanelen … Allemaal gratis bronnen waaruit warmte kan gerecupereerd worden. Die recuperatie gebeurt via een elektrisch aangedreven compressor. Ook de compressorwarmte wordt omgezet in nuttige warmte.

Geert: “Het is een eenvoudig principe, maar bij de toepassing ervan komt heel wat kijken. Is de energie bedoeld voor vloerverwarming, voor een radiator, een ventilatorconvector, het brouwen van bier? Dat zijn allemaal verschillende warmtepompen met hun specifiek rendement en energieverbruik. Het is onze taak als invoerder om ze correct te dimensioneren.”

De meest efficiënte oplossing is om met zo weinig mogelijk energie het meeste comfort te bieden”

Zaakvoerder Geert Gallet

Warmterecuperatie

Naast het omzetten van gratis warmte in nuttige warmte onderscheidt Climapac zich ook in de markt omdat het sterk inzet op warmterecuperatie. Een mooi voorbeeld is het project Zin in Noord, de reconversie van de WTC 1 en 2-torens aan Brussel-Noord, waar verschillende warmtepompen worden geïnstalleerd. 
Geert: “Aangezien er veel koeling nodig zal zijn in dat gebouw (computerruimtes, kantoren), gaan we die energie hergebruiken om andere ruimtes in het gebouw te verwarmen of om sanitair water op te warmen. Het is een heel groot project met verschillende installaties: een warmtepomp gekoppeld aan bodemwarmte, warmterecuperatiesystemen, hoge temperatuurwarmtepompen en lucht/water/water, warmtepompen.”

Beloftevolle toekomst

Nu de gasprijzen het moeten afleggen tegen de elektriciteitstarieven, is de toekomst aan de warmtepomp. Geert verwacht daarenboven dat het toepassingsgebied van de warmtepompen sterk zal stijgen omwille van de toenemende renovatiemarkt. “De bestaande gebouwen zijn te jong om volledig te strippen, waardoor er nieuwe warmtepompen worden ontwikkeld die kunnen geconnecteerd worden aan de bestaande radiatoren.”
 

foto
 

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2022: 

 • 10 jaar: EDA BE Electrics, Somati Systems, Spendless
 • 15 jaar: Simply Grow, Villa Madonna
 • 20 jaar: Climapac, Syntra Midden-Vlaanderen
 • 25 jaar: J. Vande Moortel & Co Bedrijfsrevisoren
 • 30 jaar: Cegeka, psmlighting
 • 35 jaar: Cobofisk, Ilo Keukens & Interieur
 • 40 jaar:  Atkore -  Vergokan
 • 45 jaar: Igepa, Search & Selection
 • 60 jaar: SOLVA
 • 75 jaar: Publiganda
 • 190 jaar: Botha
 • 225 jaar: MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Viert jouw bedrijf in 2023 een jubileum? Laat het ons weten!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Artikel uit publicatie