Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Christeyns verlaagt afvalwaterkosten via enzymentechnologie

Christeyns verlaagt afvalwaterkosten via enzymentechnologie

  • 22/06/2022

De Gentse multinational Christeyns, producent van reinigings- en desinfectiemiddelen, lanceert een eigen ontwikkeld enzymensysteem om de afvalwaterkosten van industriële wasserijen met 20 tot 25 procent te verminderen. “De afvalwaterkosten van industriële wasserijen stijgen jaar na jaar”, zegt CEO Alain Bostoen. “Ze variëren momenteel van 2 tot 4 euro per 1000 liter. Door onze mengsels van enzymen is het afvalwater schoner.”

foto
De vestiging van Christeyns in Gent

 

Begin 2019 zijn de R&D-afdeling en het corporate application team van Christeyns gestart met de ontwikkeling van het systeem. Het voegt minieme hoeveelheden enzymen toe aan het wasproces. “Voor de enzymenmengsels werken we met apothekersdoseringen, namelijk vanaf 0,05 gram per kilogram textiel”, zegt Alain Bostoen, de CEO van Christeyns. Meer dan tien wasserijen in Europa hebben het systeem getest.

Meer enzymen, minder wasmiddel

Een apparaat mengt enzymen en voegt die afzonderlijk van het wasmiddel toe aan het wasproces. Het toestel kreeg de naam EPIX (Enzymatic Process Innovation by Christeyns), met de x van box. De enzymen zorgen dat er 50 procent minder wasmiddel nodig is, wat het afvalwater properder maakt. Daardoor moeten wasserijen minder betalen om het te lozen. 

(lees verder onder de foto)

foto

Het EPIX-apparaat maakt mengsels afhankelijk van het soort vlekken, zoals vetvlekken in horecalinnen of bloedvlekken uit ziekenhuizen. Het apparaat wordt rechtstreeks aangesloten op een grote wasmachine of wastunnel. Het is 1,95 meter hoog, 0,72 meter breed en heeft een diepte van 1 meter. Wasserijen huren het apparaat en kopen de enzymenmengsels aan bij Christeyns.

Maatwerk in vlekken verwijderen

Alain Bostoen: “Industriële wasserijen kampen met verschillende uitdagingen op het vlak van water: de kostprijs en beschikbaarheid van leiding-, grond- en regenwater, de kosten voor het lozen van afvalwater en de milieuregelgeving rond de lozing van industrieel afvalwater. Met EPIC helpen we wasserijen te voldoen aan de lozingsnormen en hun afvalwaterkosten te verlagen.”

“Enzymen hebben katalytische eigenschappen, wat betekent dat ze werken als versnellers”, zegt Alain Bostoen. “Wat EPIC innovatief maakt, is dat het enzymenmengsels maakt en doseert op maat van het type vlekken. Omdat we gericht vlekken zoals vet of bloed aanpakken, is slechts een kleine dosis enzymen nodig voor een schonere was.”

Koolstofvoetafdruk: 20% lager

De enzymen worden ter plaatse bij een wasserij in EPIX gemengd en gedoseerd. Voor EPIC en EPIX heeft Christeyns in juli vorig jaar patentaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau. Alain Bostoen: “Door de minimale dosissen enzymen kunnen we het transport van wasmiddel naar klanten en de opslag ervan met 40 tot 50 procent verminderen. Omdat enzymen een biologische oorsprong hebben en wegens de lage doseringen kom je uit op een CO₂-voetafdruk die tot 20 procent lager is dan wanneer je wasmiddel gebruikt zonder toevoeging van een enzymenmix.”

Afvalwater hergebruiken

Water zo min mogelijk vervuilen en zoveel mogelijk hergebruiken: dat zijn enkele van de doelstellingen van Christeyns op het gebied van duurzaam waterbeheer. Ook in dat kader lanceerde de onderneming vorig jaar, via een joint venture met het Geelse bedrijf Veride, het systeem HydRO for laundries. Dat zuivert het afvalwater na elke wasbeurt. Met het systeem kunnen industriële wasserijen na elke wasbeurt minstens 80 procent van hun afvalwater hergebruiken.

foto
Alain Bostoen, CEO Christeyns