Skip to main content
  • Nieuws
  • Christeyns levert véél meer dan enkel handgels

Christeyns levert véél meer dan enkel handgels

  • 01/04/2020

De vraag naar desinfecterende producten was de voorbije weken kolossaal bij Christeyns, Europese topspeler in hygiënechemie met hoofdzetel in Gent. De productie van handgels is zelfs verdrievoudigd. Maar een aanzienlijk deel van hun klanten werkt ook voor de horeca, en daar is het huilen met de pet op. Een stand van zaken met CEO Jef Wittouck.

De productie van handgels, in hun Franse volumefabriek, draait overuren. De productie is nu verhoogd van 1.000 ton naar 3.000 ton op jaarbasis. Jef Wittouck: “Tegelijk zie je spelers uit totaal andere sectoren die nu ook handgel produceren. Ze ‘bevredigen’ op dit moment de chaotische, overbevraagde markt, maar tegelijk werken ze zwaar marktverstorend. Denk aan producenten van bio-ethanol. Die wordt normaal gebruikt als toevoeging bij benzine maar wordt nu ook opgezuiverd en ter beschikking gesteld van de desinfectiemarkt. Sommigen leveren rechtstreeks aan ziekenhuizen, tegen of onder de kostprijs.”

Hoe groot de markt van handgels op dit moment écht is, kan niemand inschatten. Maar Wittouck vreest dat eenmaal deze coronacrisis voorbij is, de vraag naar handgels ook weer in elkaar zal storten. "We hebben een tiental jaar geleden iets vergelijkbaars meegemaakt met de uitbraak van de Mexicaanse griep. Ook toen was er plots een grote vraag naar die desinfecterende producten. Na de crisis bleek dat alle magazijnen vol zaten met dat soort van producten. De markt is toen gedurende twee jaar helemaal uit balans geweest. "Uiteindelijk hebben ook wij zelfs stock moeten vernietigen omdat de houdbaarheidsdatum overschreden werd”, vertelt Jef Wittouck. “We zullen iets meer onze handen wassen, maar uiteindelijk vallen we terug op onze oude gewoontes”, vermoedt Jeff Wittouck.

Handgels maken trouwens slechts een klein deel van de omzet uit bij deze hygiënespeler. Christeyns levert reinigingsproducten en -systemen voor de professionele wasserijen, de voedingsindustrie, de professionele reiniging en de life sciences ( medische industrie). Wittouck: “De wasserijmarkt bedraagt 50% van onze omzet en is nog steeds onze corebusiness. 30% van die markt is horecagerelateerd en zal het komende halfjaar bijna helemaal op zijn gat liggen. Dat zal ons dus veel omzet kosten. Klanten zullen vermoedelijk failliet gaan, want horecawasserijen zijn enkel op hotels en restaurants gericht en zien nu zwarte sneeuw. In Spanje en Portugal is 80% van onze business horeca- en toerismegerelateerd. Als men nu al zegt dat we deze zomer beter thuisblijven dan op reis gaan, dan weet je hoe laat het is.”

Alles wat met desinfectie van ziekenhuistextiel te maken heeft, is dan weer booming business op dit moment. Wittouck: “Perazijnzuur (PAA) is een biocide dat wordt ingezet om ziekenhuistextiel te desinfecteren. We produceren dit in Gent. Voor dit biocide zijn we nu van twee naar drie ploegen geschakeld en is de productiecapaciteit fors verhoogd. De markt voor het wassen van werkkledij zal dan weer dalen, zeker als er nog veel meer bedrijven de deuren sluiten. Ook in de markt van de professionele reiniging is het wat koffiedik kijken. “Deze crisis zet mensen, bedrijven en organisaties aan om meer te reinigen en dat brengt extra omzet mee, maar het is gissen hoeveel.”

Christeyns’ hygiëneoplossingen voor de voedingsindustrie doen het zeer goed en zullen dit jaar zo’n 10% meeropbrengst opleveren. Wittouck: “Er is extra vraag naar desinfectieproducten om machines en ruimtes te ontsmetten, zeker ook omdat de voedingsbedrijven volop moeten blijven draaien en leveren aan supermarkten.”

Maar het grootste groeipotentieel zit wellicht in het desinfecteren van ruimtes en materialen in de medische sector. Wittouck: “Het desinfecteren van operatiekwartieren en -materiaal is, veel meer dan handgels, een blijvende business. We hopen natuurlijk dat we nieuwe klanten op langere termijn aan ons kunnen binden. Die business draait heel goed, samen met die van desinfectie en reiniging van farmaceutische installaties en high end cosmetica-installaties en labo’s. “Die laatste is streng genormeerd. We hebben net een bedrijf overgenomen die de vergunningen heeft om die producten te maken.”

Wittouck maakt nog één belangrijke kanttekening. “Het is fantastisch dat vele bedrijven hun steentje nu willen bijdragen aan deze coronacrisis, maar voor niets gaat de zon op. Bij Christeyns willen we niet opeens gratis of onder de prijs gaan werken, omdat we de continuïteit van het bedrijf willen waarborgen zodat onze medewerkers, die zich 200% inzetten tijdens deze crisis, ook na corona aan de slag kunnen blijven.”

Tekst Sam De Kegel