Skip to main content
  • Nieuws
  • Christel Biesmans (SPIB-Houtbouw): "Een goede bedrijfsstrategie is work in progress"

Christel Biesmans (SPIB-Houtbouw): "Een goede bedrijfsstrategie is work in progress"

  • 07/07/2020

‘De nieuwe baksteen is van hout.’ Dat is de slogan van SPIB-Houtbouw uit Zonhoven. De expertise van het huis? Gezonde en betaalbare woningen en renovaties in houtskelet- of strobalenbouw die zich onderscheiden op het vlak van duurzaamheid, ecologie en energieverbruik. Voor Medezaakvoerster Christel Biesmans is werken aan haar bedrijfsstrategie een continu proces. 

OndernemersUniversiteit Christel Biesmans
"Het is heel belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan en dat onze medewerkers onze waarden kennen en weten wat we willen bereiken."


Strategie is een vaag begrip voor veel mensen. Wat betekent het voor jou en je onderneming?

“Een goede strategie is trouw aan je missie en visie, en laat je toe om indien nodig snel te schakelen. Onze bedrijfsstrategie is onze leidraad. Ze omvat de richting die we met ons bedrijf uit willen, de doelen die we willen bereiken en de snelheid waarmee we onze koers varen. Ik vind het heel belangrijk om aan de hand van ons strategische plan regelmatig te toetsen of we nog goed bezig zijn. Die benadering maakt dat we snel kunnen bijsturen als dat nodig blijkt.”

"Een goed strategisch plan is trouw aan je missie en visie, en laat je toe om indien nodig snel te schakelen."

Op welke manier werk jij aan je strategie? Welke acties onderneem je?

“Ik schrijf de aanzet voor onze bedrijfsstrategie. Om dat proces te vergemakkelijken en de plannen die in mijn hoofd zitten concreet uit te schrijven, heb ik trouwens de cluster Strategie gevolgd aan de OndernemersUniversiteit. Als ik klaar ben, leg ik de strategie voor aan mijn man die medezaakvoerder is. Hij geeft zijn input. Daarna presenteren we onze strategie aan onze medewerkers. Het is heel belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan en dat onze medewerkers onze waarden kennen en weten wat we willen bereiken. Nu, een strategie is work in progress en moet sowieso regelmatig worden bijgestuurd.”

Hoe heeft de coronacrisis je strategie beïnvloed? Welke aanpassingen heb je moeten doen?

“Door de crisis was het niet evident om een evenwicht te vinden tussen onze medewerkers veilig laten werken en onze klanten niet in de steek laten. Door de nodige maatregelen te nemen, zijn we daar toch in geslaagd. We hebben ons niet door de crisis laten verlammen, maar hebben kordate beslissingen genomen en vooruitgekeken. Bij SPIB-Houtbouw streven we ernaar om verantwoord te groeien. En dat willen we nu ook doen. Daarom wachten we eerst even af wat de totale impact van de crisis zal zijn.”

"We hebben ons niet door de crisis laten verlammen, maar hebben kordate beslissingen genomen en vooruitgekeken."

Een strategie uitstippelen betekent keuzes maken. Wat is de belangrijkste keuze die jij ooit hebt moeten maken?

"Omwille van de coronacrisis hebben we onze investeringen moeten herbekijken. Ons plan is zeker nog om te investeren, maar dat zal post-corona iets beperkter zijn."

Je nam deel aan de cluster Strategie van de OndernemersUniversiteit. Hoe was dat voor je?

“Mijn deelname was – net zoals mijn deelname aan de cluster Sales trouwens – een positieve ervaring. De kennisdeling van de docent en de professionele ondersteuning via het Voka-platform zijn bijzonder nuttig. En de kans om te sparren met andere ondernemers is een absolute meerwaarde. Zo verbreed je je kennis nog meer, kom je tot andere inzichten en krijg je een klankbord voor je uitdagingen!”

Verhoog je kennis in specifieke vakdomeinen! 

  • De OndernemersUniversiteit is een uniek concept voor eigenaars-ondernemers dat je de kans geeft om je persoonlijke inzichten te verruimen. In vier clusters, Financiën, Sales, Leiderschap en Strategie, kan je groeien als ondernemer.
     
  • Klik hier en lees meer over de OndernemersUniversiteit!

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers