Skip to main content
  • Nieuws
  • China blijft nummer één verre exportbestemming voor Limburg

China blijft nummer één verre exportbestemming voor Limburg

  • 19/02/2018

De verre export van Limburgse bedrijven kende in 2017 een sterke groei. Het aantal afgeleverde certificaten van oorsprong (co’s), een belangrijk document voor verre export, nam toe met 13,43%. De 22.816 co’s in 2017 zijn een absoluut record. De Limburgse bedrijven exporteerden via de certificaten een totale goederenwaarde van € 865.224.492,02. Dat is een stijging van 6,73% ten opzichte van 2016. De belangrijkste bestemming van verre export is opnieuw China.

Klik hier voor de berichten in de media

Klik hier voor de video met Bart Swinnen en Johann Leten

verre export
Bart Swinnen, oprichter en CEO van Luminex (l.), haalt 16% van zijn omzet
uit de export naar Azië. 

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reikte vorig jaar 22.816 certificaten van oorsprong uit die samen een goederenwaarde hebben van € 865.224.492,02. Voor 2017 betekent dat de sterkste stijging in zeven jaar. Na de daling van 2016, laat de economische groei zich dus ook merken in het buitenlands succes van onze bedrijven. De belangrijkste bestemming van de Limburgse verre export is opnieuw China, dat goed is voor een aandeel van bijna 12%.

grafie 1
Het aantal co's in 2017 behaalde een absoluut record. 
Goederenwaarde
Na de daling in 2016 is er opnieuw economische groei. 

 

Voka - Kamer van Koophandel Limburg investeert zeer sterk in sensibilisering en ondersteuning bij internationaal ondernemen. Dankzij die inspanningen durven steeds meer Limburgse ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aan te pakken. In 2017 behandelde Voka – KvK Limburg 446 dossiers ter ondersteuning van export en bracht het 113 bedrijven een bezoek.

Uitdagingen

“Er blijven echter belangrijke uitdagingen bestaan: het vinden van de juiste mensen, het screenen van partners en het opstellen van een exportplan enzovoort. Daarom blijven we in 2018, net als in 2017, inzetten op verre export. Dat is één van de actiepunten in ons SALVO-actieplan om Limburg economisch vooruit te helpen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

“Er blijven echter belangrijke uitdagingen bestaan: het vinden van de juiste mensen, het screenen van partners en het opstellen van een exportplan enzovoort."

“Dat doen we met initiatieven zoals bedrijfsbezoeken, workshops en begeleidingstrajecten. Speciale aandacht daarbij gaat naar de zogenaamde ‘scale-ups’, bedrijven die hun eerste levensjaren succesvol doorstaan hebben en mogelijks internationale ambities hebben.”

Voka Internationale Ambassadeurs

Recent lanceerde Voka – KvK Limburg nog de Voka Internationale Ambassadeurs, waarbij Limburgse ondernemers en kaderleden zijn aangesteld als uithangbord en aanspreekpunt van een Europees land. Op 23 april kan iedereen die interesse heeft in een specifiek land tijdens een speeddating kennis maken met de Ambassadeurs. Bovendien wordt het concept in 2018 uitgebreid naar belangrijke markten buiten Europa!

Luminex groeit in Azië

Het Limburgse technologiebedrijf Luminex Network Intelligence opende vorig jaar hun eerste buitenlandse vestiging in Yokohoma (Tokio). Luminex mikt op een forse groei in de Oost Aziatische markt. “Japan is al lange tijd één van de beste exportmarkten voor onze netwerktechnologie. Met de nieuwe lokale vestiging in Yokohoma (Tokyo) wordt de relatie met de verschillende lokale partners verder uitgebouwd”, zegt CEO Bart Swinnen.

“Ongeveer 95% van onze omzet halen we buiten de Benelux. Op dit moment halen we 16% van onze omzet uit de export naar Azië, waarvan 2% naar China."

“Ongeveer 95% van onze omzet halen we buiten de Benelux. Op dit moment halen we 16% van onze omzet uit de export naar Azië, waarvan 2% naar China. Niettemin zien we de exportmarkt naar China sterk groeien omwille van nieuwe opkomende projecten. Bovendien mikken we in 2020 op de Olympische spelen in Tokio. Die zouden een belangrijke referentie zijn voor de uitbouw van de Aziatische markt."

Van waar komen de cijfers?

De exportcijfers voor verre export zijn gebaseerd op de uitgifte van certificaten van oorsprong of afgekort CO’s. Deze documenten zijn nodig om de oorsprong van de goederen aan te duiden en worden vooral gebruikt voor verre export (buiten de Europese Unie).

Goed om te weten is dat bedrijven massaal gebruik maken van het online platform Digichambers; bijna 95% van de certificaten werd digitaal afgeleverd. Dit betekent voor hen een stevige tijdswinst doordat er geen fysieke verplaatsing naar de Kamer meer nodig is.

Lees hier het volledige verslag over de verre export en Limburg. 

In de media

Het Laatste Nieuws: Luminex zet Limburg op wereldkaart

Het Belang van Limburg: Verre export uit Limburg kent grootste groei in zeven jaar

Het Nieuwsblad: Verre export sterk gestegen

De Standaard: Verre export vanuit Limburg sterk gestegen

Internetgazet: Luminex mikt op Olympische Spelen Tokyo

TV Limburg: Limburgse export boekt nieuw record