Skip to main content
  • Nieuws
  • Business case van MBA Highlights wordt echt bedrijf

Business case van MBA Highlights wordt echt bedrijf

  • 29/01/2020

Vorig jaar konden 22 bedrijfsleiders en managers het MBA Highlights-traject volgen. Naderhand werd er een prijs voor de beste business case uitgereikt. Die ging in 2019 naar Rudi Ghelen (Ecomat), Chris Bergs (Antwerps Sportpaleis) en Wim Decraemere (Limaru) voor hun startup Circomat. Vandaag blikken ze terug op hun deelname en leggen ze hun businesscase uit.

voorstelling case jury
Rudi Ghelen (Ecomat), Chris Bergs (Antwerps Sportpaleis) en Wim Decraemere (Limaru) tijdens de verdediging van hun businesscase.


Circomat werd een bedrijf dat zich specialiseerde in materialen om duurzaam en ecologisch te bouwen. “Ik wilde onderzoek doen naar de mogelijkheden van een bouwhandel in de circulaire economie. Ik liep al een tijdje rond met dat idee en dankzij MBA Highlights is het in een stroomversnelling geraakt. Ik heb aan het begin van het traject mijn idee gepitcht en zo ook mijn kompanen gevonden. Chris Bergs (Antwerps Sportpaleis) en Wim Decraemere (Limaru) vonden de problematiek van circulaire economie ook heel interessant. En zo was ons groepje gevormd.” Aldus Rudi Ghelen van Ecomat.

De case

De samenwerking tussen de drie partners verliep vlot, ondanks het feit dat Chris en Wim beperkte ervaring hadden met het thema. “Ik had me geen betere partners kunnen wensen. De grote vraag die het trio zich stelde: is dit project te financieren? “Circulaire economie is nog maar pas in opgang. Er zijn nog veel blinde vlekken, maar er zijn ook veel kansen,” aldus Rudi. “We hebben uitvoerig financiële modellen bekeken en marktonderzoek gedaan naar de verschillende systemen die we zouden kunnen aanbieden.” Het resultaat? “Een apart bedrijf oprichten was,” glundert Rudi. “Ze hebben zich heel goed ingewerkt. Ze wilden zich echt inleven in de thematiek: zo zijn ze ook op bedrijfsbezoek gekomen bij Ecomat. Het was inspirerend om zo’n enthousiaste ondernemers te zien.”

"Ik liep al een tijdje rond met een idee en dankzij MBA Highlights is het in een stroomversnelling geraakt."

Het spreekt voor zich dat Rudi tevreden is met zijn traject: “Ik ben blij dat ik MBA Highlights gevolgd heb. Ik wilde dat al langer doen maar ja, als ondernemer heb je niet veel tijd op overschot. Tijdens een infoavond vorig jaar heeft Peter Manet, die ik nog kende van vroeger, me toch overtuigd.”

Van idee naar realiteit

​​Het hoogtepunt van MBA Highlights is de presentatie van alle cases aan een professionele jury. “Die presentatie was een hele oefening op zich. We hadden een uitgebreide paper geschreven en om die op 12 minuten te presenteren was niet evident,” vertelt Rudi. Wat gaf volgens hem de doorslag voor de overwinning? “Volgens de jury was onze case het meest concreet. Wij konden echt beginnen aan een opstart. De andere cases waren ook heel interessant, maar vaak nog voorwaardelijk. Nu, onderschat het ook niet! Uiteindelijk moet je je case op een goede drie maanden uitwerken. Dat vraagt heel wat werk en onderzoek, op relatief korte tijd.”

Waardevol netwerk

Het spreekt voor zich dat Rudi tevreden is met zijn traject: “Ik ben blij dat ik MBA Highlights gevolgd heb. Ik wilde dat al langer doen maar ja, als ondernemer heb je niet veel tijd op overschot. Tijdens een infoavond vorig jaar heeft Peter Manet, die ik nog kende van vroeger, me toch overtuigd.”

"Ik was verbaasd dat de groep zo snel hecht werd."

Volgens Rudi ligt de waarde van MBA Highlights niet alleen in de kennis- en ervaringsuitwisseling, maar ook in het netwerk. “Ik was verbaasd dat de groep zo snel zo hecht werd. We hadden heel uiteenlopende profielen en interesses, maar dat zorgde net voor een interessante dynamiek. Je krijgt zo niet alleen kennis via de opleiding, maar ook via andere ondernemers. Zo scherp je je eigen capaciteiten aan, maar ik heb soms ook bevestiging gekregen dat ik goed bezig was. En dat is ook altijd leuk natuurlijk!”

MBA Highlights?
 

  • Omdat er in Limburg geen business school is, organiseert Voka – KvK Limburg ieder jaar MBA Highlights in samenwerking met de Solvay Brussels School of Economics & Management MBA Highlights richt zich op ondernemers en leidinggevenden met minimaal 5 jaar ervaring, die hun onderneming willen laten groeien of willen doorgroeien naar een top-level managementfunctie.
     
  • Meer info? Bekijk hier onze website of neem rechtstreeks contact op met onze collega Michèle Martens.

Contactpersoon

Michèle Martens

Coördinator Kameracademie