Skip to main content
  • Nieuws
  • “Brexit-uitstel mag geen afstel zijn voor ondernemingen”

“Brexit-uitstel mag geen afstel zijn voor ondernemingen”

  • 11/04/2019

Het flexibel brexit-uitstel dat de Europese leiders onderhandelden, geeft de Limburgse ondernemingen terug meer ademruimte. Voka – Kamer van Koophandel Limburg blijft weliswaar waarschuwen. “Bedrijven die al ervaring hebben met verre export, hebben maatregelen genomen. Maar heel veel bedrijven die niet buiten de EU exporteren, moeten die oefening nog maken”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. 

JJLL
"De voorbereidingen zijn voor iedere onderneming anders,
dus maak van dit uitstel geen afstel!”

“Een harde Brexit is vermeden, dus kan er nog steeds een politieke en economisch verantwoorde oplossing gevonden worden”, reageert Hans Maertens van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. “Het flexibele uitstel tot 31 oktober biedt wat ademruimte voor onze ondernemingen. Maar ondertussen blijft de ongerustheid en de onzekerheid hoog. De kosten lopen op en de handel valt nu al terug. Deze situatie mag echt niet meer te lang blijven aanslepen want het geduld geraakt op.”

Voorbereiding blijft noodzaak

De ademruimte is ook volgens Johann Leten een goede zaak. “Maar we zien dat veel ondernemingen zonder ervaring in de verre export nog steeds geen voorbereidingen hebben getroffen”, zegt hij.  Het is dringend tijd dat ze een belangrijke oefening maken. Dat kan door onder meer een grondige analyse te maken van mogelijke differentiatie naar andere markten, maar ook door medewerkers een basisopleiding douane te laten volgen. De voorbereidingen zijn voor iedere onderneming anders, dus maak van dit uitstel geen afstel!”

Nefast voor export 

Hoewel de Brexit nog geen feit is, brengt het nu al heel wat kosten mee voor de bedrijven. Enerzijds door voorbereidingen te treffen voor het geval de harde Brexit in werking zou treden, bijvoorbeeld binnen het logistieke proces of bepaalde douanevereisten. Anderzijds daalde de export vanuit Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk al voor het tweede jaar op rij door de onzekerheid, vorig jaar nog met 2,8%.

"Ons team internationaal ondernemen breidde haar dienstverlening uit en we tekenden ook een samenwerkingsovereenkomst met Thames Valley Chamber of Commerce Group."

Vanuit onze provincie zet Voka – KvK Limburg alle zeilen bij om de export naar het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen. Johann Leten: “Onze conjunctuurbarometer geeft aan dat onze export een grote steun is voor de Limburgse economie. Daarom willen we onze ondernemingen optimaal ondersteunen. Ons team internationaal ondernemen breidde haar dienstverlening uit en we tekenden ook een samenwerkingsovereenkomst met Thames Valley Chamber of Commerce Group. Dat is de Kamer van Koophandel die de werkgeversbelangen vertegenwoordigt in deze tweede belangrijkste regio in de VK, naast Londen.”

Hoe kunnen we jou helpen?

  • Via onze webpagina Internationaal Ondernemen kan je kennismaken met onze dienstverlening én een Voka-medewerker contacteren voor prangende vragen!