Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Brexit-info op een rijtje (21/1/2019)

Brexit-info op een rijtje (21/1/2019)

  • 21/01/2019

brexit

Een harde brexit lijkt onafwendbaar na de stemming in het Britse Lagerhuis op 15 januari. Bedrijven moeten nu alle zeilen bijzetten om te verzekeren dat ze op 29 maart brexit proof zijn. Hierbij alvast enkele hulpmiddelen en informatiebronnen. Hebt u specifieke vragen? Mail ze gerust naar onze experten Jan Van Wesemael en Luc Van Looveren.

EORI-nummer

Heel wat kmo’s die exporteren naar het VK hadden nog geen EORI-nummer aangevraagd. Dit is een uniek identificatienummer dat noodzakelijk is voor douanetransacties. Dat is na een harde brexit noodzakelijk om handel te blijven drijven. In de komende weken zal de AADA ongeveer aan 20.000 ondernemingen pro-actief een EORI-nummer verlenen en hen individueel hierover informeren. Bedrijven worden via een directe mailing op de hoogte gebracht. Voor de top 5.000-bedrijven wordt dit aangevuld met een telefonische opvolging. 
 

Brexit Impact Scan

In opdracht van de Brexit High Level Group, waar ook Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, in zetelt, heeft de Federale Overheidsdienst Economie een Brexit Impact Scan ontwikkeld om bedrijven te helpen met hun brexit-voorbereidingen. 
Na het invullen van een vragenlijst, krijgen bedrijven een uitgebreid, gepersonaliseerd adviesrapport. Let wel: deze scan geeft u zolang de onderhandelingen lopen geen uitsluitsel. 
 

ATA-carnet

Afhankelijk van de verdere brexit-onderhandelingen kan het zijn dat voor tijdelijke uitvoer in de toekomst met een ATA-carnet moet worden gewerkt. Dit hangt ook af van de verdere afspraken in het kader van de ATA-conventie.

Voor verdere info over een ATA-carnet dat uw tijdelijke uitvoer vergemakkelijkt, klik hier.


Interessante websites

 

Quick scan: de invloed van de brexit op uw hr-beleid i.s.m. SD Worx 

 

  • Hebt u medewerkers met een UK-nationaliteit, werkend en wonend in een EU-land?
  • Hebt u medewerkers met een EU-nationaliteit, werkend en wonend in the UK?
  • Hebt u medewerkers met een EU-nationaliteit die naar de UK reizen voor zaken?
  • Hebt u medewerkers met een UK-nationaliteit die naar de EU reizen voor zaken?
  • Hebt u medewerkers met een EU-nationaliteit die tijdelijk in the UK werken?
  • Hebt u medewerkers met een UK-nationaliteit die tijdelijk in de EU werken

Indien u ja antwoordt op een van bovenstaande vragen, kan u deelnemen aan een specifieke workshop rond de impact van brexit op personeel. Contacteer Karolien.debruyn@voka.be voor meer informatie. 

Contactpersonen


Let op: de onderhandelingen zijn nog steeds lopende. Wij als Voka - KvK Antwerpen-Waasland houden de vinger aan de pols en zijn er om de ondernemers te steunen in dit proces, we organiseren binnenkort ook een update van ons brexit-seminarie. Binnenkort meer hierover. Interesse: Karolien.debruyn@voka.be 
 

De brexit: wat nu?

Evoluties in het brexit-dossier
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan