Skip to main content
  • Nieuws
  • ​“Brexit-handelsakkoord moet snel duidelijkheid geven aan onze ondernemingen”

​“Brexit-handelsakkoord moet snel duidelijkheid geven aan onze ondernemingen”

  • 14/12/2020

De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson zijn zondag niet tot een brexit-handelsakkoord gekomen. De vooropgestelde deadline wordt hierdoor opnieuw voor onbepaalde duur opgeschoven. “Een nieuw uitstel is geen positief signaal. Onze leden-ondernemingen hebben nood aan duidelijkheid, hoewel een helder en allesomvattend handelsakkoord het ultieme doel moet zijn”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

JJLL

De Limburgse bedrijven kunnen met al hun brexit-vragen en -problemen terecht bij Voka – KvK Limburg.
 

Het uitstel van een handelsakkoord is geen goede evolutie voor ondernemingen die hun export naar en van het Verenigd Koninkrijk willen verzekeren. “Hoe sneller een akkoord, hoe sneller ondernemingen zich kunnen aanpassen”, zegt Johann Leten.

“Het uitstel is jammer, maar uiteindelijk wel beter dan een overhaast en vluchtig akkoord. De tijd die nu gekocht wordt, moet resulteren in een helder en allesomvattend akkoord dat op lange termijn duidelijkheid brengt voor onze leden-ondernemingen.”

Voka-hulp voor brexit-problemen

De Limburgse bedrijven kunnen met al hun brexit-vragen en -problemen terecht bij Voka – KvK Limburg. Dat sloot onlangs een samenwerking met de provincie Limburg voor een brexit contact center. “Onze brexit-contactpersoon Ward Smits is het eerste aanspreekpunt voor bedrijven. Zij kunnen al hun vragen aan onze collega stellen. Ons brexit-team en -netwerk zal vervolgens alles in het werk stellen om oplossingen te vinden.

Voor de vaak voorkomende problemen is er een uitgebreide brexit-FAQ die bedrijven op de Voka-website kunnen raadplegen. Recente vragen en antwoorden die werden toegevoegd: 

  • Zal mijn merknaam nog erkend worden?
     
  • Zal de CE-markering aanvaard worden in het VK na de brexit? 
     
  • Wat zullen de toepasselijke invoertarieven op de ingevoerde goederen in het VK zijn in geval van no-deal brexit?

Brexit-expertenpanel

Op woensdag, donderdag en vrijdag kunnen Limburgse ondernemingen bovendien vragen stellen in één-op-één-gesprekken met een expertenpanel. Dat panel heeft dinsdag een voorafgaand overleg met gedeputeerde van economie Tom Vandeput.

“We houden de vinger aan de pols en adviseren bedrijven om zo goed mogelijk door deze brexit-periode te komen. Dat kunnen we alleen maar door als organisatie samen te werken met beleid en experts”, besluit Johann Leten.

Bekijk hier onze brexit-FAQ of neem contact op met brexit-contactpersoon Ward Smits via ward.smits@voka.be of via 011/56 02 00.

Brexit contactcenter i.s.m. Provincie Limburg 

Circuit Zolder