Skip to main content
  • Nieuws
  • Brexit-expertenpanel adviseert Limburgse ondernemers

Brexit-expertenpanel adviseert Limburgse ondernemers

  • 17/12/2020

De brexit verandert vanaf 1 januari de administratie en regelgeving voor Limburgse ondernemingen die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk. Een goede voorbereiding is cruciaal en daarbij stoten de bedrijven soms op erg specifieke problemen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg brengt daarom, met de steun van de provincie Limburg, een brexit-expertenpanel samen. “In één-op-één-gesprekken helpen onze experts met de laatste onduidelijkheden over douane, btw en juridische kwesties”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie & innovatie. 

brexit

Vlnr. gedeputeerde Tom Vandeput, Nathalie Sterkmans, (FOD Financiën - Douane en Accijnzen), brexit-aanspreekpunt Ward Smits, directeur internationalisatie & innovatie Cathérine Dreesen, Kristof Zadora (Monard Law) en Koen De Ceuster (Stanley Black & Decker).
 

De uitkomst van de brexit is vandaag nog steeds onduidelijk, maar Voka – KvK Limburg waarschuwde vanaf de bekendmaking van de Britse uittreding dat ondernemingen zich moeten voorbereiden op een harde brexit. “We hebben de Limburgse bedrijven steeds ondersteund en geadviseerd, want de gevolgen op vlak van regelgeving en administratie zijn niet te onderschatten”, zegt Cathérine Dreesen. “Onlangs lanceerden we met de hulp van de provincie Limburg ook nog een brexit-aanspreekpunt voor Limburgse bedrijven.”

Deze week brengt Voka – KvK Limburg ook een brexit-expertenpanel samen waar ondernemingen terecht kunnen met specifieke vragen. “Ieder bedrijf is anders en heeft dus specifieke problemen waarvoor het naar oplossingen zoekt. Dit panel bundelt daarom de expertise van vier experts, zodat het een krachtig hulpmiddel is om de laatste onduidelijkheden weg te werken. Nu staan ze stil of is het zoeken in een grijze zone”, zegt Cathérine Dreesen. 

“Grijze zones wegwerken”

De vier experts zijn Jeroen Gobbin (KPMG), Koen De Ceuster (Stanley Black & Decker), Nathalie Sterkmans, (FOD Financiën - Douane en Accijnzen) en Kristof Zadora (Monard Law). Zij geven advies aan ondernemingen die vragen hebben over douane, btw of juridische kwesties met betrekking tot de brexit. 

"Er zijn nog een aantal grijze zones waar we nog geen duidelijke info over hadden."

“Na maanden van intense voorbereiding en na tientallen meetings met transporteurs en klanten uit het Verenigd Koninkrijk blijven er toch nog een aantal grijze zones waar we nog geen duidelijke info over hadden”, zegt Jos Claessens, douane-specialist bij Power Tools Distribution in Hoeselt. Het distributiecentrum maakt deel uit van multinational Atlas Copco.

“Dit expertenpanel van Voka – KvK Limburg is alvast een geweldig hulpmiddel om de laatste onduidelijkheden alsnog te kunnen wegwerken, want de impact zal zowel op administratief als op logistiek vlak zeer groot zijn voor ons.” 

Sterker Limburg

Een harde brexit zou in Limburg leiden tot een jobverlies van 3.300 banen, of driekwart Ford Genk. Om die reden slaan de provincie Limburg en Voka – KvK Limburg de handen in mekaar om ondernemingen zonder al te veel kleerscheuren door de brexit te loodsen. Het brexit-aanspreekpunt waar ondernemingen hun vragen kunnen stellen, is daar een goed voorbeeld van. 

Tom Vandeput: "Een nieuw omzetverlies en eventueel verlies van jobs door de brexit moeten we kost wat kost vermijden."

Gedeputeerde van Economie en Europese Zaken Tom Vandeput: “Bovenop Corona hangt de harde brexit nu als een donderwolk boven de Limburgse economie, die voor een groot stuk op export draait. De vele Limburgse bedrijven die met het Verenigd Koninkrijk zaken doen of handel voeren, krijgen vanaf 1 januari de rekening van allerlei exportvoorwaarden gepresenteerd. Door een goede begeleiding kunnen we de Limburgse bedrijven helpen om aan die voorwaarden te voldoen. Een nieuw omzetverlies en eventueel verlies van jobs door de brexit moeten we kost wat kost vermijden. Daarom werken wij samen met Voka – KvK Limburg, door via een gemeenschappelijk Brexit-contactcenter de Limburgse ondernemers in deze moeilijke situatie te infomeren en ondersteunen.”

Brexit contactcenter i.s.m. Provincie Limburg