Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Botha 190 jaar: Onestopshop voor de bouwsector

Botha 190 jaar: Onestopshop voor de bouwsector

 • 22/06/2022

Botha 190 jaar: Onestopshop voor de bouwsector

Met een bouwmaterialenhandel, een aparte vloer- en tegelafdeling en een doe-het-zelfzaak is het Aalterse Botha uitgegroeid tot een onestopshop voor alle professionals en particulieren met bouwprojecten. Het verhaal van bijna twee eeuwen ondernemerschap.

 

foto

logo

 

Kort na het ontstaan van het onafhankelijke België startte Johannes Baptist Bockaert in Aalter-Brug de winkel-herberg De Papegaai. Bijna 200 jaar later is de familie op exact dezelfde locatie langs het kanaal Gent-Brugge nog altijd actief als ondernemer. Anno 2022 is Bockaert en Thienpont, afgekort tot Botha, een toonaangevende bouwhandel die rust op drie pijlers: een bouwmaterialenhandel, een tegelafdeling en een doe-het-zelfzaak.

Drie pijlers

“De bouwmaterialenhandel is onze grootste activiteit en tekent voor zowat de helft van de omzet. Professionelen en particulieren kunnen bij ons terecht voor deskundig advies en een zeer breed aanbod van ruwbouwmaterialen, bouwchemie, isolatie, hout en plaatmateriaal”, vertelt algemeen directeur Peter Van Esbroeck. De actieradius van Botha strekt zich uit over de provincies Oost- en West-Vlaanderen. 

Zeker in tijden van onzekerheid en crisis betekent aankoopkracht een grote meerwaarde. Meer dan 40 jaar geleden was Botha één van de initiatiefnemers van de aankoopcentrale Adimat, met Bouwpunt als uithangbord. Op vandaag telt de organisatie 12 aangesloten bouwmaterialenvestigingen verspreid over België waarmee ze samen meer gewicht in de schaal kunnen leggen tijdens onderhandelingen met producenten en leveranciers.

Eerder toonde de familie Bockaert zich ook al een pionier door in 1970 een doe-het-zelfzaak te openen, één van de allereerste in België. “Doe-het-zelf is een sector die een positieve langetermijntrend volgt”, reageert gedelegeerd bestuurder Karel Luc Bockaert. “Toch moeten we alert blijven voor de nieuwste ontwikkelingen. Daarom investeren we momenteel in een herinrichting van de winkel. Zo willen we ons assortiment optimaliseren en de buitenruimte uitbreiden.”

Nauwelijks enkele jaren na de opstart van de doe-het-zelfwinkel breidde de familie de activiteiten verder uit met de opening van een afzonderlijke afdeling voor vloer- en wandtegels. Bouwheren zijn welkom in een ruime toonzaal voor inspiratie en advies. Botha beschikt over een eigen plaatsingsdienst die bestaat uit een vaste pool van ervaren en kwaliteitsbewuste onderaannemers.

Om de BIM-technologie ook voor andere spelers toegankelijk te maken, hebben we geïnvesteerd in de start-up bouwBIM”

Toon Bockaert

Investeren in BIM

Bouwtechnieken en -processen evolueren razendsnel. Bouwen gebeurt al lang niet meer alleen op de werf. Zo maakt het BIM-model al een tijdje opgang. “Het is een manier van samenwerken tussen alle betrokken partijen. Centraal staat een 3D-computermodel dat alle informatie van het bouwproject bevat. Het is een soort digitale tweeling van het infrastructuurwerk die zorgt voor een optimalisatie van het bouwtraject”, zegt Toon Bockaert. “Grote bouwbedrijven hebben intussen al een eigen BIM-afdeling, maar om deze technologie ook voor andere spelers toegankelijk te maken, hebben we geïnvesteerd in de start-up bouwBIM.”

foto
 

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2022: 

 • 10 jaar: EDA BE Electrics, Somati Systems, Spendless
 • 15 jaar: Simply Grow, Villa Madonna
 • 20 jaar: Climapac, Syntra Midden-Vlaanderen
 • 25 jaar: J. Vande Moortel & Co Bedrijfsrevisoren
 • 30 jaar: Cegeka, psmlighting
 • 35 jaar: Cobofisk, Ilo Keukens & Interieur
 • 40 jaar:  Atkore -  Vergokan
 • 45 jaar: Igepa, Search & Selection
 • 60 jaar: SOLVA
 • 75 jaar: Publiganda
 • 190 jaar: Botha
 • 225 jaar: MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Viert jouw bedrijf in 2023 een jubileum? Laat het ons weten!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Artikel uit publicatie