Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Björn Rzoska (Groen) transformeert afval in nieuwe grondstoffen bij Belgian Scrap Terminal

Björn Rzoska (Groen) transformeert afval in nieuwe grondstoffen bij Belgian Scrap Terminal

  • 30/08/2021

Afval is een grondstof. Met die belangrijke boodschap trekt Vlaamse fractieleider voor Groen Björn Rzoska terug naar huis. Voor Belgian Scrap Terminal in de Antwerpse haven is elk item een mogelijke bron van waardevolle materialen.

Vlaams parlementlid Björn Rzoska werd ontvangen door CEO Caroline Craenhals en leden van haar directie.

Na een korte kennismaking werd via bedrijfsfilmen de geschiedenis van het bedrijf, haar vestigingen en activiteiten voorgesteld. Vervolgens werd via een rondleiding op de site in Kallo dieper ingegaan op de activiteiten, uitdagingen en toekomstige investeringen. Tijdens de korte lunch werd ingezoomd op op een aantal belangrijke dossiers (zie verder) gevolgd door een bezoek aan de vestiging in Willebroek.

Belgian Scrap Terminal bestaat in 2022 100 jaar en wordt nu geleid door de vierde generatie. Haar activiteit is total scrap management waarbij economie en ecologie hand in hand gaan. BST verwerkt 1.5 miljoen ton ferro en non-ferro per jaar in haar diverse vestigingen in binnen- en buitenland welke ze exporteert naar US, Turkije, Egypte, … Belangrijkste boodschap is dat gerecycleerd afval een (internationale) ‘grondstof’ is.

Belangrijke thema’s en dossiers die aan bod kwamen en door Björn Rzoska worden meegenomen zijn:

  • De duurzaamheid en concrete vertaling qua investeringen.
  • Geconfronteerd worden met de vertaling van Europese wetgeving in de nationale
  • De Europese transportverordening en exportproblematiek
  • Tewerkstelling en nood aan technische profielen
  • Cash-betalingen van schroot en ongelijk Europees speelveld

De politicus was onder de indruk van de dimensie van het bedrijf maar ook de nu al sterke hoge recyclagepercentages én de ambitie om nog hoger te gaan door continu te innoveren. De familie Craenhals wil voortrekker blijven in haar sector. Het bedrijf vatte haar activiteit mooi samen: “nu machines bouwen voor materialen die in de toekomst komen voor wat in het verleden is gemaakt.”

Björn Rzoska waardeerde de ontvangst en het programma enorm daar een dergelijk bezoek zuurstof aan zijn parlementair werk geeft.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan