Skip to main content
 • Nieuws
 • Bioracer, Crème de la Crème en Luminex winnen Exportprijzen

Bioracer, Crème de la Crème en Luminex winnen Exportprijzen

 • 02/10/2019

Dit jaar nemen Luminex, Crème de la Crème en Bioracer de Limburgse Exportprijzen mee naar huis. Voka – KvK Limburg bekroonde de drie ondernemingen voor hun goede exportresultaten en -strategie. “Zij tonen dat grenzeloos ondernemen de weg vooruit is. Met onze internationale adviseurs helpen we iedereen verder die ook de stap wil zetten”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie. Bekijk hier de foto's.

WfS
"Al de winnaars onderscheiden zich met een duidelijk en uniek product en met partnerships in de hele wereld"


Om het exporterend karakter van Limburgse bedrijven in de verf te zetten, reikt Voka - Kamer van Koophandel Limburg de Limburgse Exportprijs uit. Dat gebeurde tijdens het evenement ‘The World For Smarties’ op Corda Campus. Gouverneur Herman Reynders en Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg, reikten de prijzen uit in drie categorieën: 

 • Bioracer, winnaar in de categorie ‘Middelgrote en grote ondernemingen’ (>10 miljoen omzet). Andere genomineerden: Europower Generators, Kaasbrik.
   
 • Crème de la Crème, winnaar in de categorie ‘Kleine ondernemingen (<50 werknemers en <10 miljoen omzet):
  Andere genomineerden: Doxis Lighting Factory, Thermo-Clean.
   
 • Luminex, winnaar in de categorie ‘Born globals’ (ondernemingen die kort na hun opstart bewust kiezen voor export om groei te realiseren). 
  Andere genomineerden: Arkite, Ugentec.

“Export blijven aanmoedigen”

“Nieuwe technologie en de veranderende wereldhandelspolitiek stelt onze bedrijven voor heel wat uitdagingen, maar tegelijk ook opportuniteiten. Het is daarom belangrijk een visie te hebben voor de toekomst en een duidelijke strategie. Al onze winnaars vandaag onderscheiden zich met een duidelijk en uniek product en partnerships in de wereld”, motiveert Cathérine Dreesen de jurykeuzes. 

"Export is het levensbloed van onze Limburgse economie. We moeten ondernemingen blijven aanmoedigen om de internationale stap te zetten."

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg vult aan: “Export is het levensbloed van onze Limburgse economie. We moeten ondernemingen dus blijven aanmoedigen om de internationale stap te zetten. Vorig jaar zaten er 156 deelnemers in onze begeleidingstrajecten en lerende netwerken, behandelden we 446 vragen en lobbydossiers en verwelkomden we 809 deelnemers op 39 internationale workshops en events. Ons internationale team staat met andere woorden klaar voor iedereen die aan ondernemen in het buitenland denkt. Internationaal ondernemen is dan ook een speerpunt in ons Strategisch Actieplan Limburg tot de Vierde Orde (SALVO), ons ondersteuningsplan voor de Limburgse economie.”  

Prijzen in drie categorieën 

Dit jaar werden er beeldjes overhandigd in drie categorieën.  Bij de middelgrote en grote ondernemingen (>10 miljoen omzet) won Bioracer de prijs voor Europower Generators en Kaasbrik. “73% van de omzet komt er door export van in Tessenderlo ontwikkelde systemen, productietechnieken en salesmodellen met aandacht voor het milieu. Met 700 medailles op Europese kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen weten ze zich als geen ander te differentiëren.”

In de categorie kleine ondernemingen (<50 werknemers en <10 miljoen omzet) kraaide Crème de la Crème victorie. De andere genomineerden waren Doxis Lighting Factory en Thermo-Clean. De jury: “De ijsfabrikant realiseert 43% van de omzet dankzij export. Het is met andere woorden de bestaansreden voor hun onderscheidende en gezonde producten. Vorig jaar haalden ze zelfs een miljoenendeal voor het Midden-Oosten binnen.”

Tot slot werd er ook een exportprijs uitgereikt aan de born globals, ondernemingen die kort na hun opstart bewust kiezen voor export om groei te realiseren. Hier ging Luminex met de overwinning aan de haal en laat zo Arkite en Ugentec achter zich. “Het bedrijf valideert haar vernieuwende technologie met sterke internationale partners en zet zo een sterk Limburgs merk op de wereldkaart. Luminex dankt 95% van haar omzet aan export”, oordeelt de jury. 

Veranderende handelspolitiek

In de laatste conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg bleek nogmaals dat export belangrijk is voor de Limburgse economie. Ook in de Toekomstindicator, die een toekomstbeeld schetst van economisch Limburg, wordt dat nogmaals onderstreept. Het aantal uitgereikte certificaten van oorsprong, een noodzakelijk document voor export buiten de EU, bereikte in 2018 een recordhoogte. Het aantal steeg met 7,19% tot 24.456 certificaten. “Je moet die cijfers enigszins nuanceren, want de veranderende en meer gesloten handelspolitiek van landen als Turkije maken dat er ook meer CO’s nodig zijn. Dat bewijst nogmaals dat goede begeleiding absoluut een noodzaak is voor wie de internationale sprong waagt”, besluit Cathérine Dreesen. 

Contactpersoon

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie