Skip to main content

Big data is nieuwe glazen bol

  • 30/10/2017

Het industrieforum roept 2018 uit als jaar van big data. Een terecht keuze want big data is niet alleen een big trend maar een heuse game changer. Het potentieel is groot en alhoewel het nog niet haarfijn in te  schatten of duidelijk te omlijnen valt, staat het vast dat het voor onze industrieën een nieuw era inleidt.

ant wanneer u in staat bent de gegevens van uw productieprocessen in realtime te capteren, te begrijpen en te vertalen, dan kan u uw productie anders (lees: beter) gaan organiseren. Het zal makkelijker zijn om te automatiseren. Big data is als een soort glazen bol. U zal voor het eerst zaken, zoals onderhoud kunnen voorspellen. U zal betere diagnoses kunnen maken in geval van fouten om ze in de toekomst ook te kunnen vermijden. Studies geven aan dat de productiekosten tot een kwart kunnen dalen. Voor R&D zou dit cijfer nog hoger liggen. De eerste pilootprojecten overtreffen deze verwachtingen. 
De goesting om met big data aan de slag te gaan is dan ook begrijpelijk groot. Toch is er terzelfdertijd koudwatervrees. Want omgaan met big data vergt diepgaande kennis van datasets en de mogelijkheid
ze te interpreteren. Het ontbreekt heel wat organisaties vandaag nog aan de competentie om bevattelijk met big data om te gaan. Het management mist daardoor het vertrouwen om van start te gaan.

Producerende bedrijven moeten eerst en vooral nieuwe competenties definiëren en nieuwe types medewerkers rekruteren die hen kunnen helpen de vernieuwde data-drivenorganisatie op poten te zetten. Dataonderzoekers, datastrategen en data-analisten worden niet voor niets aanzien als dé beroepen van de toekomst. Er zou in 2018 al een nijpend tekort zijn aan datamedewerkers. Laat ons dus in allerijl
onze studenten klaarstomen.
 

Contactpersoon

Nadia Werkers

Operationeel directeur

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende