Skip to main content
  • Nieuws
  • Bezoek minister Gilkinet aan Antwerpse haven

Bezoek minister Gilkinet aan Antwerpse haven

  • 23/09/2021

Op vrijdag 27 augustus bracht federaal minister Georges Gilkinet, bevoegd voor overheidsbedrijven en NMBS, een bezoek aan Zuidnatie. 

Dat paste in de Voka-zomerstages, die politici de kans geven om van dichterbij kennis te maken met het bedrijfsleven. CEO Stephanie Feys en commercieel directeur Marc Van Aken van Zuidnatie lichtten hem de expansieplannen van het bedrijf toe. Zuidnatie investeert bewust in duurzaamheid via onder andere elektrische vorkliften, bedrijfswagens en zonne-energie. De minister vroeg naar de uitdagingen en mogelijkheden van multimodaal transport en feliciteerde de familie Feys met haar duurzame aanpak. Tot slot stak hij nog de handen uit de mouwen in de Mantsinen Group. Deze elektrische kraan haalt haar energie uit de zonnepanelen op de magazijnen.

Minister Gilkinet werd ook geïnformeerd over de spoorambities van Alfaport Voka en Port of Antwerp. Onder andere via Railport willen ze meer goederen via spoor aan- en afleveren in de Antwerpse haven. Om deze ambities waar te maken, zijn er investeringen nodig in een beter gebruik van de bestaande capaciteit. Dat kan via digitaal capaciteitsmanagement en langere uitwijksporen, zodat er langere containertreinen kunnen rijden. Via een neutraal beheer van de rangeerheuvel Antwerpen Noord kan de haven aantrekkelijker worden voor alle spoorwegondernemingen. Daarnaast moet er meer geïnvesteerd worden in nieuwe spoorverbindingen. Het voorbije decennium werd het investeringsbudget voor nieuwe sporen en onderhoud van de bestaande sporen van Infrabel afgebouwd. Beter omgaan met de bestaande middelen én bijkomend investeren moet ervoor zorgen dat we onze ambitie halen om 15 % via spoor te vervoeren. 

Contactpersoon

Stephan Vanfraechem

Directeur Alfaport

VZW_IMU_GROUPS
Welt white paper
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Proximus
Ontdek onze vacatures!
Gosselin
IMU - Sport Vlaanderen
IMU - Altez 0110