Nieuwe directeur Melat Gebeyaw Nigussie
“Wij zijn een tribune naar de internationale gemeenschappen in Brussel voor wat artiesten uit Vlaanderen en Brussel te bieden hebben.” Zegt Melat Gebeyaw Nigussie, die sinds een jaar de leiding heeft van de Beursschouwburg. De Brusselse met Ethiopische roots, trekt voluit de kaart van de diversiteit. “Maar we willen steeds de link maken met Brussel én kwaliteit bieden”, beklemtoont ze.
Tekst: Jan Van Doren - Foto: Lyse Ishimwe
Een delegatie van Voka Metropolitan was op 21 oktober te gast in de Beursschouwburg voor een culturele avond. We keken naar een dansvoorstelling van Mohamed Toukabri, de in Brussel wonende choreograaf en danser met Tunesische roots (zie kader). Ook dit stuk handelde over het thema culturele diversiteit en inclusie. Na afloop hadden we een gesprek met Nigussie.
Melat Gebeyaw Nigussie nam in september vorig jaar de leiding van de Beursschouwburg, amper 29 jaar oud. Voordien werkte ze bij BOZAR, en was ze actief als opiniemaker over gender- en diversiteitskwesties. Nigussie studeerde taal- en letterkunde aan de universiteit van Leuven, Sheffield en Brussel.
De Beursschouwburg profileert zich als een multidisciplinair kunstencentrum, waar veel jonge en vernieuwende artiesten een platform krijgen. Nigussie: “Ik wil van de Beursschouwburg een jonge, bruisende avant-gardeplek maken waar personeel, artiesten en publiek hun potentieel maximaal kunnen benutten en iederéén zich welkom kan voelen.”

Eigentijdse Vlaamse instelling
De Beursschouwburg is een door de Vlaamse overheid gesubsidieerde culturele instelling. Hoe gaat de nieuwe directeur daarmee om? Nigussie: “We trekken veel bezoekers met zeer verschillende culturele achtergrond. Voor hen vormen wij vaak de eerste toegang tot de Vlaamse gemeenschap en Nederlandstalige cultuur. We vinden het belangrijk deze brugfunctie te hebben. Wij zijn een tribune naar de internationale gemeenschappen in Brussel voor wat artiesten uit Vlaanderen en Brussel te bieden hebben.”
De openheid naar andere culturen en de artistieke creativiteit vormen het handelsmerk van de Beursschouwburg. “Met de Beursschouwburg pionieren wij op het vlak van maatschappelijke en artistieke thema's die nog te weinig aan bod komen. We voelen de tijdgeest aan en hebben ook aandacht voor nieuwe kunstvormen zoals slampoetry, hiphop of graffiti.”
Cultural Night Voka Metropolitan
In de dansvoorstelling "The Power (of) The Fragile" brengt Mohamed Toukabri twee lichamen in een artistiek ballet samen: een krachtig jong lichaam en een fragiel oud lichaam, het zijne en dat van zijn moeder. Het gaat om de relatie moeder-kind, met de geborgenheid die de moeder biedt, en het kind dat fysiek aan kracht wint.
De moeder van Toukabri, die nog steeds in Tunesië woont, kon met deze voorstelling een droom waarmaken om op een podium haar liefde voor dans te tonen. De voorstelling is doorweven van de levensloop van de familie, die de brug legt van de Noord-Afrikaanse leefgemeenschap naar de West-Europese culturele omgeving. Ze geeft een positieve boodschap mee van verbondenheid over culturele verschillen heen.
Toukabri kreeg een opleiding bij P.A.R.T.S., de Brusselse dansschool onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij werkt ook samen met de Brusselse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.
Meer info over het werk van Toukabri: www.caravanproduction.be