Skip to main content

Beste Filip

  • 01/03/2018

“Beter toch iets meer in de diepte kijken”, schreef u als reactie op een bericht dat ik postte op Twitter naar aanleiding van de stopzetting van een interieurzaak in de binnenstad, waarbij de zaakvoerster het circulatieplan als de grote boosdoener aanwees. Haar klanten vonden, letterlijk, de weg niet meer naar haar zaak.

Rudi De Kerpel

 

Weet je wat het pijnlijkste is aan je reactie, Filip? Dat je niet begrijpt wat dat betekent, ondernemen. Voor groen/links zijn ondernemers veelal een noodzakelijk kwaad: dames en kerels die er de kantjes vanaf lopen, met dikke auto’s rondrijden en zo weinig mogelijk belastingen betalen.

Maar geloof me, daarvoor is 98% van mijn collega’s géén ondernemer geworden. Ze zijn dat geworden omdat ze een droom hebben. Omdat ze geloven dat ze mensen kunnen helpen met een nieuw product of dienst, hen het leven gemakkelijker kunnen maken. Of omdat ze over een talent beschikken dat ze willen exploiteren. Hun grenzen willen verleggen, ja, zelfs de nieuwe Steve Jobs of Mark Zuckerberg willen worden.  

Ondernemen begint met een droom en een idee, maar dan volgt de keiharde opstart. Niet alleen pa en ma overtuigen, die liever zouden hebben dat je ambtenaar wordt bij een of andere organisatie waardoor je verzekerd bent van, godbetert, ‘een goed pensioen’ (dat zei mijn moeder toch altijd).

Ondernemen is kiezen om 60 tot 80 uur per week te werken, door te zetten, tegenslagen te trotseren, je eigen weg te zoeken, waarbij de balans tussen privé en werk vaak zoekraakt. En als je idee dan werkelijk aanslaat: genieten van je succes en doorgaan. Nog meer investeren, nog meer risico nemen, nog beter proberen doen. Iedere dag opnieuw. En ja, na een paar jaar misschien het dubbele verdienen van een standaard werknemer.

Dat is ondernemen, Filip, en als je dan het slachtoffer wordt van omstandigheden die ervoor zorgen dat klanten je nog amper kunnen bereiken … Dan doet dat zeer, dan voel je je machteloos …

En ja Filip, ik heb naar de cijfers van deze zaak gekeken: ze keerden zichzelf 22.000 euro bruto per jaar uit, het equivalent van de vergoeding die jullie krijgen om vijf keer naar een of andere intercommunale te gaan.

En wat je verkeersplan betreft, Filip, ik zal je verrassen (ik heb je dat trouwens ook al persoonlijk gezegd): het bevat goede elementen en op sommige plaatsen is het zelfs bijzonder nuttig.

Maar er zitten een aantal zaken in die onlogisch en/of onverklaarbaar zijn, zelfs vanuit ecologisch standpunt! Als ik van de Brabantdam naar Sint-Anna wil, kon ik dat vroeger door de Vlaanderenstraat te kruisen en 200 meter verder was ik er. Nu word ik verplicht langs het Zuid-park te rijden en linksomkeer te maken. Dat is niet alleen een 4 km nutteloze rit, maar ook extra fijnstof voor al die mensen die langs het park wonen …

Je hebt het over alternatieven zoals fietsen? Zelfs in Deinze hebben ze Blue Bikes voor bezoekers aan het station en al mijn medewerkers daar hebben een gratis abonnement. Maar in Gent? Niet te bespeuren … Ik hoor dat er zelfs een systeem komt dat je je fiets niet achter zal kunnen laten zoals in alle steden? Alweer een test die vele honderdduizenden euro’s gaat kosten aan de Gentse belastingbetaler?

Ik hoop, beste Filip, dat je eens met wat ondernemers gaat praten en ze niet gaat verbieden naar een buurtcomité te komen als jij er verschijnt. Neem ze mee rond de tafel en luister naar hun verzuchtingen. Ik ben zeker dat, mits wat begrip langs beide kanten, het circulatieplan gedragen zal worden door de hele Gentse gemeenschap en omgeving.

Want uiteindelijk willen we allemaal een leefbare, aangename en bij voorkeur een groene stad.

 

Met een genegen en groene groet uit Merelbeke,


Rudi De Kerpel

 

REAGEREN? RUDI@DEKERPEL.COM

 

(Vrije Tribune - onder de redactionele verantwoordelijkheid van de auteur)

 

* Filip Watteeuw – Schepen te Gent

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka
Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat