Skip to main content
  • Nieuws
  • Bereikbaarheid van Brussel verzekeren bij de heropstart

Bereikbaarheid van Brussel verzekeren bij de heropstart

  • 28/04/2020

De renovatiewerken aan de Leopold II-tunnel mogen de heropstart van bedrijven in de Brusselse metropool niet hypothekeren, waarschuwt Voka Metropolitan. Het openbaar vervoer moet voldoende aanbod bieden voor pendelaars. Bij belangrijke bottlenecks dienen de werken aan de tunnel te worden uitgesteld of anders georganiseerd. Voka Metropolitan pleit voor een duidelijke communicatie naar pendelaars over alternatieve routes en vervoersmodi naar het centrum van Brussel.

Leopold II-tunnel gesloten wegens renovatie

De Leopold II-tunnel is sinds maandag gesloten voor renovatiewerken. Normaal zou de tunnel tot de zomer alleen tijdens weekends gesloten zijn, om in de zomermaanden volledig dicht te gaan, zoals voorgaande jaren. Maar door de Corona-crisis hebben de werken enige tijd stil gelegen. Thans kan de aannemer terug starten met beperkte ploegen om te voldoen aan de Corona-voorschriften.  Brussel Mobiliteit wil achterstand inhalen door in mei en juni de tunnel alle dagen te sluiten, om op schema te blijven voor de deze zomer geplande werken. Bij nieuwe maatregelen in kader van de bestrijding van de Corona-pandemie, zal de organisatie van de werken herbekeken worden. Brussel Mobiliteit rekent er op dat de komende maanden autoluw zullen zijn, omdat veel pendelaars zullen telewerken. 

“Er is duidelijke info nodig over alternatieven voor gebruik van tunnel, met voldoende capaciteit voor openbaar vervoer.”

Jan Van Doren, directeur Voka Metropolitan

Autoluwe periode biedt opportuniteiten

“Deze autoluwe periode biedt opportuniteiten voor wegenwerken. Men moet echter ook rekening houden dat bij een heropstart ook het gebruik van openbaar vervoer uitdagingen heeft, bijvoorbeeld door capaciteitsgebrek of omdat pendelaars het openbaar vervoer mijden”, zegt Jan Van Doren, directeur Voka Metropolitan.  ”De mogelijkheid bestaat dat relatief meer pendelaars gebruik zullen maken van de wagen. Overigens heeft de nationale veiligheidsraad ook opgeroepen om eventuele  verplaatsingen zoveel mogelijk met eigen vervoer te doen. We moeten derhalve werken aan belangrijke verkeersassen, zoals de Leopold II tunnel, goed monitoren, in functie van de pendelstromen. Aanvullend dient er ingezet te worden op voldoende capaciteit van het openbaar vervoer naar Brussel, of passende fietsverbindingen.
 

Pleidooi voor heldere communicatie

Voka Metropolitan dringt ook aan op een duidelijke communicatie de komende dagen van de begeleidende maatregelen voor de sluiting van de Leopold II -tunnel, zodat pendelaars met kennis hun voorzorgen kunnen nemen. Verder kan met het verderzetten van telewerk de verkeersdrukte wellicht beheerst blijven. 
 

Contactpersoon

Stel uw vraag aan Voka!

Heeft u een vraag over het coronavirus? Dan kan u terecht bij Isabelle Meulemeester

Voor alle veelgestelde vragen en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

BMW Brussels
ING
Logo Mensura
SD  Worx
Logo KPMG