Skip to main content
  • Nieuws
  • Ben Spaas (winnaar De Fakkel): "Openheid is de basis van vertrouwen binnen het familiebedrijf"

Ben Spaas (winnaar De Fakkel): "Openheid is de basis van vertrouwen binnen het familiebedrijf"

  • 10/07/2020

In 2020 brandt De Fakkel bij kaarsenproducent Spaas. Hoe poëtisch dat ook klinkt, deze prijs voor een familiebedrijf met uitzonderlijke staat van dienst verdienen Sarah en Ben Spaas niet zomaar. Wat in 1853 begon als een kleine wasblekerij groeide na vijf generaties uit tot een internationaal bedrijf dat actief is in 40 landen. 'De organisatie en structuur van het familiebedrijf zorgen ervoor dat de familie Spaas familiale governance hoog in het vaandel draagt,' zo luidde de motivering van de jury. Voor Ben Spaas vormen openheid, vertrouwen én begeleiding de basis voor de teamsterkte binnen dit bedrijf.

Spaas


Spaas mag zich een jaar lang het bovenste beste familiebedrijf van Limburg noemen. Hoe kijken jullie terug op deze overwinning?

Ben Spaas: "Het is een fijne erkenning, ook naar onze ouders toe. Zij hebben er voor gezorgd dat de aandelen opnieuw gecentraliseerd zijn, wat moed en inspanningen vraagt. Zij zijn daar de grondleggers van. Door hen voelt het nu opnieuw alsof we maar de tweede generatie zijn. We dragen de Fakkel dan ook aan hen op. Het is ook een enorme boost voor de medewerkers. Nu kunnen we beginnen kijken naar hoe we de overdracht naar de zesde generatie gaan aanpakken."

Wat zijn de grootste uitdagingen voor een familiale onderneming?

"Er moet steeds op gelet worden dat er een goed evenwicht/onderscheid is tussen wat business is en wat privé is. Dat lukt voorlopig vrij goed, maar we hebben toch formeel dingen op papier gezet in een Familiecharter. We halen dit zeker niet altijd boven, maar het is er wel als het nodig zou zijn. We zijn met 2 mede-eigenaar. Dat betekent ook dat je met twee ergens achter moet staan. Dat is soms een uitdaging, maar onze sterkte is dat we zeer goed overeenkomen en ik denk dat we dat ook uitdragen. Ik heb zelf aan mijn zus gevraagd om mee in de zaak te stappen. Dat was een heel bewuste keuze, want we zijn heel complementair. Zo kunnen we het bedrijf versterken. Uiteindelijk zie ik meer voordelen dan drempels door de goede relatie binnen onze familie."

"Met het Familiecharter hadden we formeel enkele dingen op papier gezet om een goed evenwicht/onderscheid te maken tussen wat business en wat privé is."

Hoe vermijden jullie discussies aan de keukentafel?

"Door open te debatteren. Openheid is echt een kernwaarde. We willen dit dan ook echt uitdragen. Dat zit in het DNA van elke Spaas medewerker. Openheid vormt de basis voor vertrouwen en vertrouwen de basis voor teamsterkte. Het is belangrijk om dingen te kunnen benoemen. Je slaagt daar niet altijd in, maar er wordt altijd aan gewerkt. We proberen dit altijd in de praktijk om te zetten en uiteindelijk komen we er zo altijd uit. Openheid is een van de basiskenmerken om te groeien, op elk niveau, maar je moet er wel aan bouwen. Voor mij is dat een key-element dat je elke dag moet voeden. Dat gaat met vallen en opstaan."

Hoe zorg je ervoor dat een familiale overdracht zo efficiënt mogelijk verloopt?

"Nogmaals, door open te zijn. En door je te laten begeleiden. Je hebt een klankbord nodig. Er zijn zoveel facetten, daar zijn experts voor. Je moet je oren en ogen goed openhouden en op tijd starten. Het is niet altijd makkelijk, maar er blijven naast kijken of het voor je uit blijven schuiven is geen oplossing. Daarmee gaat het niet weg."

Waarom is begeleiding belangrijk bij zo’n overdracht?

"Het kan nooit kwaad om eens naar externen te luisteren en af te toetsen bij wie je je goed voelt. Het is interessant om er met specialisten over te praten en belangrijk om je goed te informeren. Op die manier word je je goed bewust waar valkuilen en gevoeligheden liggen. Daardoor kan je deze ook meenemen en benoemen. Het is belangrijk om alles goed over te dragen naar de volgende generatie. Zoiets doe je niet tussen pot en pint."

"Het is belangrijk om alles goed over te dragen naar de volgende generatie en dat doe je niet tussen pot en pint."

Wat met Spaas binnen enkele tientallen jaren? Zal het bedrijf dan nog steeds in handen van de familie zijn?

"Dat draagt zeker onze voorkeur weg, maar opportuniteiten die voor de gezondheid en de groei van het bedrijf misschien beter zijn, zullen steeds overwogen worden. We werken hard aan de continuïteit van het bedrijf omdat we daar ook voor staan. Onze eerste bekommernis is steeds wat het beste is voor Spaas. Het is goed om ogen en oren open te houden richting de markt."

Laat je begeleiden om de weg voor jouw familie(bedrijf) uit te stippelen!

  • Een familiebedrijf runnen gaat gepaard met unieke, specifieke gevoeligheden. Daarom gaat het Familiy Business Center volop voor vertrouwen, wat de basis vormt van al onze begeleidingstrajecten.
     
  • Met twee generaties aan het roer of laat je de gang van zaken over aan de volgende generatie? Check hier wat het Family Business Center voor jouw familiale onderneming kan betekenen!
Logo FBC

 

Contactpersoon

Ellen Heymans

Adviseur eigenaars-ondernemers