Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • BelOrta, een verbazend interessante zomerstage

BelOrta, een verbazend interessante zomerstage

  • 16/09/2020

“Stilstaan is achteruitgaan”, een boutade die bij BelOrta al van bij de start van de originele coöperatieve aan de basis van hun werking ligt. Die traditie werpt vruchten af, nu droogte en andere klimatologische veranderingen de groente- en fruitteelt onder druk zetten. 

BelOrta ontving Freya Perdaens (N-VA) voor een uitgebreide zomerstage. "Om mij te vertellen over hun rijke geschiedenis, participatieve aanpak en de manier waarop zij omgaan met de uitdagingen die ons nog wachten. Ik trof er een bruisende organisatie, met een warm hart voor de stiel van de teelt, maar zeker ook voor het personeel. De bedrijfsvisie doorstroomt elke afdeling, iets wat je merkt in het contact op de vloer en bij de telers die af en aan rijden."

"De innovatie was ook duidelijk voelbaar bij het Proefstation voor de Groenteteelt, waar ik graag terugkeer voor een uitgebreidere vervolgstage. De uitdagingen die zich stellen rond droogte en watergebruik zijn bekend. En in het Proefstation zoekt men naar de oplossingen. Hoe water opslaan en optimaal gebruiken, zonder in te boeten op de kwaliteit van de teelt. Ik zag de teelt van morgen die daar reeds in de grond en de serres steekt."

"Maar niet alles is rozengeur en maneschijn in een sector die van tijd zo onder druk staat als deze. BelOrta nam de taak op zich om namens de telers die ze vertegenwoordigen te pleiten voor aangepaste mestwetgeving en aandacht voor de aantrekkelijkheid van duurzame verpakkingen. Het waren vragen die niet op een koude steen vielen. Niet alleen hielp de bedrijfsstage om op de vloer de sfeer op te snuiven, zoals men zegt, het maakt ook dat het contact tussen ondernemer en politiek optimaal is. Geen ruis op de lijn en voldoende tijd om vragen en bezorgdheden te formuleren. Ik kan met al deze opgedane kennis weer naar Brussel, om daar te werken voor onze ondernemers en hun werknemers."

Freya Perdaens
Freya Perdaens bij BelOrta
Rondleiding

Contactpersoon

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel