Skip to main content
  • Nieuws
  • Belgische douanesystemen versneld vernieuwd

Belgische douanesystemen versneld vernieuwd

  • 24/06/2021

De komende jaren worden in België de geautomatiseerde douanesystemen vervangen en aangepast aan de bepalingen zoals voorzien in het Douanewetboek van de Unie. 

Zo wordt begin 2023 de goederencomptabiliteit vervangen door het PN/TS-systeem. Hiermee moeten de aangevers de aankomst van de goederen bij de douane melden en worden ze onder tijdelijke opslag geplaatst. Ook de operationele processen zullen tegen 2023-2024 herzien worden. 

Verder worden tegen maart 2024 alle applicaties vervangen die de operatoren gebruiken om niet-EU-goederen via Belgische zee- en luchthavens binnen te brengen in de EU. Concreet gaat het over het verder digitaliseren van de entry summary declaration in het kader van het E-project ICS2. 

Vanuit haar rol als covoorzitter van de werkgroep Operations binnen het Nationaal Forum, heeft Alfaport Voka aan alle stakeholders een dringende oproep gelanceerd om hierover een specifieke werkgroep op te richten. Die moet de impact van de nieuwe systemen op het invoerproces analyseren.  
Meer info over deze projecten is beschikbaar op de volgende website.
 

Contactpersoon

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Gosselin
De nieuwe Kia EV6 nu bij Kia Vermant
Ontdek onze vacatures!
IMU Multiburo
Welt white paper
Proximus
Imu Salesforce