Skip to main content
  • Nieuws
  • Belgische AI-tool helpt radiologen bij triage coronapatiënten

Belgische AI-tool helpt radiologen bij triage coronapatiënten

  • 14/04/2020

Een AI-tool van Robovision.ai staat binnenkort radiologen bij in hun beoordeling van de toestand van coronapatiënten. De Gentse techspeler stoomt in een recordtempo een algoritme klaar dat zal worden ingezet in de overbelaste ziekenhuizen.

Zodra longartsen een patiënt met Covid-19 binnenkrijgen, moeten zij bepalen of ze iemand naar de intensieve zorg sturen. Met een CT-scan kunnen longartsen een goed beeld krijgen van de schade aan het weefsel. Een nadeel aan deze scan is echter dat het veel tijd kost voor radiologen om de beelden te beoordelen. En die tijd is er nu niet.  

Jonathan Berte, oprichter van Robovision.ai, sloeg de handen in elkaar met Erik Ranschaert, een Belgische radioloog en voorzitter van European Society of Medical Imaging Informatics. Het duo kreeg een dertigtal Europese ziekenhuizen en het gezaghebbende Nederlands Kankerinstituut (NKI) aan boord om te helpen bij het ontwikkelen van het algoritme. De ziekenhuizen leveren massaal CT-scans aan van coronapatiënten en de bijbehorende analyses van radiologen. Robovision gebruikt deze data om zijn AI-algoritme te trainen, zodat het nu zelf nieuwe beelden kan analyseren.  

Hoewel Robovision.ai vooral bekend is van niet-medische toepassingen, ontwikkelde het ook al een tijd medische expertise, in samenwerking met het Amerikaanse onderzoekscentrum National Institutes of Health (NIH). Dat een tool in zo’n korte tijd kan worden ontwikkeld, is uniek in de medische sector. Berte benadrukt het academische karakter van het project.  

Dankzij de academische insteek zijn ook techgiganten Microsoft, Google en NVIDIA overtuigd van het project. Zij stellen daarom servers en rekenkracht beschikbaar. De academische aanpak onder leiding van het NKI geeft extra zekerheid dat er correct met de data wordt omgegaan. 

Radiologen benadrukken wel dat AI-tools vooral een hulpmiddel zijn. Algoritmes kunnen de radioloog niet vervangen. De technologie kan helpen om de radioloog meer houvast te geven, door een duidelijk percentage te hangen aan het aangetaste weefsel.

Tekst Sam De Kegel

Advertentie Festival van Vlaanderen