Skip to main content
  • Nieuws
  • Belgisch Staatsblad telt meer dan 106 000 pagina’s

Belgisch Staatsblad telt meer dan 106 000 pagina’s

  • 08/01/2019

Iedere Belg wordt geacht de wet te kennen. Die vindt men in het Belgisch Staatsblad. In 2018 moesten we meer dan 106 000 pagina’s ‘kennen’. Er van uitgaande we 3 minuten per pagina nodig hebben, moesten we meer dan 200 dagen ‘lezen’. Voka- KvK Limburg pleit al langer voor administratieve vereenvoudiging en minder maar betere regels die onze ondernemers ruimte geven om te ondernemen.

aantal pagina's in het Belgisch Staatsblad

Na een daling in omvang van 25% in 2015, leek de steile groei van het Staatsblad een halt toegeroepen te worden. Drie jaar en 24.264 pagina’s later blijkt de daling van destijds weinig duurzaam te zijn.

In 2018 wordt de pijnlijke grens van 100.000 bladzijden weer ruimschoots overschreden. Slechts voor de vierde keer ooit. Opvallend: deze ‘overschrijdingen’ vonden allemaal plaats in de laatste zes jaar.

Voka – Kamer van Koophandel Limburg pleit al langer voor administratieve vereenvoudiging. Dit om de publieke kosten te drukken én zowel burgers als bedrijven het leven makkelijker te maken. Zeker in tijden wanneer flexibiliteit voor die laatste groep onontbeerlijk is geworden. “We verwachten steeds meer van onze ondernemingen, niet in het minst rond flexibiliteit. Er zit heel wat innovatief vermogen in onze provincie en dat moet ondersteund worden door regelgeving, niet tegengewerkt. Regels moeten een bondgenoot worden om concurrentieel te blijven in binnen- én buitenland,” aldus Leten.

Het Belgische Staatsblad is het officiële publicatieblad van wetten en decreten, Koninklijke Besluiten en besluiten van alle regeringen die ons land telt. Maar ook andere officiële berichten vinden hierin hun publicatie. Dit maakt dat het aantal pagina’s de maatstaf is voor het tempo waarmee regels en wetten  worden geproduceerd in ons land. In 2018 klokken we af op 106.264 pagina’s Staatsblad. Er van uitgaande dat we zo’n drie minuten nodig hebben per pagina, komt dit neer op leesvoer voor 221(!) dagen.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg: “De cijfers spreken voor zich en zijn bijna lachwekkend. Bijna, want in de realiteit is het eerder om te huilen. Daarom pleiten we ervoor dat nieuwe regelgeving simpelweg het doel vastlegt waarop gemikt wordt, zonder in detail te omschrijven op welke manier en met welke instrumenten dat bereikt moet worden. Een regelgeving die technologieneutraal is geformuleerd en de nodige vrijheid biedt over hoe de doelen worden gehaald, dat is de toekomst.”

 

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo