Skip to main content
  • Nieuws
  • België implementeert btw-‘quick fixes’

België implementeert btw-‘quick fixes’

  • 20/12/2019

In het kader van de modernisering van de btw-wetgeving en in de strijd tegen de btw-fraude, heeft de Europese Commissie in 2016 een ‘VAT Action Plan’ voorgesteld. 

Een onderdeel daarvan zijn de ‘quick fixes’ voor de intracommunautaire handel. Deze treden op 1 januari 2020 in werking. 
Concreet wijzigen vanaf dan de regels op het vlak van consignatiestock, kettingtransacties en de toepassing van de btw-vrijstelling op intracommunautaire leveringen.   
Alfaport Voka heeft de voorbije weken intensief overleg gepleegd met de centrale diensten van de btw-administratie om de impact van deze wijzigingen op de activiteiten van de logistieke operatoren in de haven van Antwerpen goed te kunnen inschatten.  
Om de Belgische btw-wetgeving vanaf 1 januari in lijn te brengen met de EU-wetgeving (Richtlijnen 2018/1910 en 2019/475 ), werd in het Belgisch Staatsblad van 13 november een wet gepubliceerd waarmee deze ‘quick fixes’ in het Belgisch btw-wetboek worden opgenomen.

Daarnaast zal het koninklijk besluit nr. 52 worden aangepast m.b.t de toepassing van de btw-vrijstelling zoals bedoeld in artikel 39 bis van het btw-wetboek (intracommunautaire levering). Hierin zullen de principes van het bestemmingsdocument en de vereenvoudigingen van het bewijs van vervoer bij een intracommunautaire levering (cfr. EU-verordening 2018/1912) worden verwerkt.  
Een laatste actie omvat de publicatie van een circulaire over de intracommunautaire handelingen. Hierin zal het sectorakkoord globale fiscaal vertegenwoordiging worden ingevoegd. Daarmee werd sinds 2014 de hoofdelijke aansprakelijkheid van de globale vertegenwoordiger bij een intracommunautaire levering beperkt. Deze circulaire zal de eerstvolgende weken gepubliceerd worden. 
 
Alfaport Voka volgt de ontwikkelingen verder op de voet en zal over deze btw-topics begin 2020 een infosessie voor zijn leden organiseren. 
 

IMU - Sport Vlaanderen
VZW_IMU_GROUPS
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Gosselin
IMU - Altez 0110
Ontdek onze vacatures!
Proximus
Welt white paper