Skip to main content
  • Nieuws
  • Bekrompen regelgeving houdt Belgische crowdfunding klein

Bekrompen regelgeving houdt Belgische crowdfunding klein

  • 20/03/2018

Douw&Koren meldde gisteren in De Standaard dat crowdfunding in België voor het eerst daalde in 2017. Vooral in vergelijking met de buurlanden, Nederland, Frankrijk en de UK is de achterstand op het totaal opgehaalde bedrag frappant. 'En daar is een duidelijke reden voor', zegt Sven de Vocht, directeur ondernemerschap.

Om dit te verklaren, moeten we heel even technisch worden. Er zijn namelijk drie vormen van crowdfunding.

De meest succesvCrowdfundingolle vorm van crowdfunding is duidelijk reward based crowdfunding. Hierbij krijgt de ‘investeerder’ als beloning een deel van de eerste exemplaren van het product, het gaat ook over kleinere investeringsbedragen. Interessante bijkomstigheid is dat de maker hiermee ook kan peilen hoe de markt reageert op dat product. Iets minder populair, maar wel groeiend, is crowdlending waarbij de financier een lening geeft aan de crowdfunder en als compensatie een interest ontvangt op het geleende bedrag. Het probleem zit bij de derde vorm; Equity crowdfunding. Internationaal gezien is dit een snel groeiende vorm van financiering van ondernemingen. Maar niet in België, wegens de onaangepaste wetgeving. Individuele crowdfunders mogen in ons land hooguit 5.000 euro ophalen, voor bedrijven ligt het maximale bedrag op 300.000 euro. Een peulenschil in vergelijking met de ons omringende landen, waar het bedrag veel hoger ligt.

Via een taxshelter voor investeringen in startups probeert de overheid crowdfunding nochtans te stimuleren, maar de beperkende regelgeving rond equity crowdfunding maken die inspanningen ongedaan.

Aan de andere kant kunnen particulieren wel ongereglementeerd hun geld vergokken door te speculeren op cryptomunten, één grote zeepbel. De internetwereld kent bovendien geen grenzen, waardoor je bijna onbeperkt kan investeren via platformen in de UK en Duitsland. Een goed voorbeeld daarvan is Funderbeam, een crowdfundingplatform uit Estland dat blockchaintechnologie gebruikt zodat je onmiddellijk na de investeringsronde, je aandelen al kan gaan verkopen of als je wil kan bijkopen.

De gewone man in de straat beschermen tegen fraudeurs is goed. De gewone man goed informeren over de risico’s van investeren in startups en andere risicovolle beleggingen is ook goed. Maar op Belgisch vlak regels gaan opleggen die je met twee klikken op het internet kan omzeilen zodat je op een buitenlands platform kan investeren, of een Bitcoin-wallet openen, is de Belgische economie kansen ontnemen. We moeten niet katholieker zijn dan de Paus, laat ons gewoon de Europese wetgeving volgen.

Landen zoals België zouden per definitie vooruitstrevend moeten zijn. Dankzij onze kleinschaligheid kunnen we nieuwe technologieën en businessmodellen sneller omarmen. Dan worden we een testmarkt voor de next economy in plaats van een boemeltreintje dat overal achteraan tuft.

Contactpersoon

Sven De Vocht

Directeur dienstverlening

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende