Skip to main content
  • Home
  • Nieuws
  • Bedrijven stellen zich via WELT open voor leergierige talenten
Vosschemie
  • 26/04/2017

Bedrijven stellen zich via WELT open voor leergierige talenten

Vlaamse bedrijven zitten in een groeimodus, zo blijkt onder meer uit een recente Voka-enquête. Vier op de tien ondernemingen werven ook extra mensen aan, al verloopt hun zoektocht naar geschikt personeel niet altijd even eenvoudig. Voka – Kamer van Koophandel Mechelen zet daarom sinds kort met het WELT-traject in op het organiseren van werkplekleren. “Werkervarings- en leertrajecten geven werkzoekenden zonder het juiste diploma of ervaring de kans om hun competenties en talent te tonen. Zo vormen ze een deel van de oplossing”, stelt gedelegeerd bestuurder Roel Dockx van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen.

WELT, wat staat voor werkervarings- en leertrajecten, speelt in op de overheidsambitie om tegen 2020 in Vlaanderen een werkzaamheidsgraad van 76 procent te halen. Dat impliceert dat er 150.000 jobs tegen dan moeten bijkomen.
WELT reikt werkgevers een manier aan om die vacatures in te vullen met werkzoekenden die misschien het juiste diploma of ervaring ontbreken, maar wel over de juiste competenties en talenten ervoor beschikken. Mits de nodige begeleiding en coaching op de werkvloer, krijgen zij een mooie kans om via hun opleidingstraject het vertrouwen van potentiële werkgevers te winnen.


Voor alle mogelijke werkgevers
“WELT komt tegemoet aan de HR-behoeften van alle mogelijke werkgevers. Het helpt hen niet alleen om op een meer creatieve manier te kijken naar hun vacatures voor zowel laaggeschoolden, hoogopgeleiden als eender ander soort profiel ertussenin. Binnen WELT gaat er ook aandacht naar hun opleidingsbeleid, hun mogelijkheden qua coaching en andere HR-gerelateerde items”, benadrukt WELT-coördinator Vicky Van Wesemael van Voka – KvK Mechelen toe. “Naast de intensieve coaching en begeleiding waarop de deelnemende bedrijven kunnen rekenen, komen die ook regelmatig samen in groepssessies. Onder de begeleiding van een HR-expert wisselen ze dan onderling ervaringen uit, waardoor ze met nog meer kennis en inzicht ter zake kunnen handelen.”

De komende jaren begeleidt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen telkens een vijfentwintigtal bedrijven bij het organiseren van werkplekleren. Op 30 mei start Voka – KvK Mechelen een tweede WELT-groep van 13 bedrijven op, nadat eerder dit jaar al een eerste groep van 10 bedrijven het WELT-traject heeft aangevat.


Vosschemie
Onder andere Vosschemie Benelux uit Lier, dat oplossingen in kunststof voor zowel de vakman als de particulier verdeelt, is een van die deelnemende bedrijven. “We willen ons team uitbreiden met een technisch adviseur voor de winkel. Maar mensen met het ideale profiel voor deze job zijn dun gezaaid op de arbeidsmarkt. WELT biedt ondersteuning in het hele traject om die vacature mee vorm te geven en in te vullen. Het traject geeft je als werkgever de kans om een werkzoekende met bijna alle nodige competenties de juiste stappen te laten zetten om tot een goede samenwerking te komen. Bijkomende troef voor een familiaal bedrijf als het onze, is dat het traject beide partijen tijd en ruimte geeft om uit te maken of er sprake van onderlinge chemie is”, getuigt medezaakvoerder en HR-manager Claudia De Moor.Bedrijven die meer willen weten over het WELT-traject of er ook graag aan deelnemen, kunnen WELT-coördinator Vicky Van Wesemael contacteren via vicky.van.wesemael@voka.be of op 0471-81 20 57.

Contactpersoon

Valerie Hamal

Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Deloitte Private
pfl