Skip to main content
Map

#bedrijftegencorona: Sterkstokers

  • 05/05/2020

‘Onze flexibiliteit heeft ons al erg geholpen’

De buitenwereld kent Sterkstokers al een tiental jaar van zijn ambachtelijk gestookte sterke dranken zoals gin, rum en jenever. Maar de jongste weken zijn ook ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en bedrijven er dankbare klanten omwille van de handgels die zaakvoerder Thomas Cuyvers en zijn team fabriceren.

Liefst 90 procent van zijn gewoonlijke omzet uit sterke dranken onder private label zag Sterkstokers halverwege maart wegvallen, toen de horeca als gevolg van de corona-uitbraak plots stilviel. ‘Door de enorme behoefte aan ontsmettingsalcohol die tegelijkertijd bij apotheken en ziekenhuizen rees, hebben we heel snel de beslissing gemaakt om onze productie daarop af te stemmen. Omdat alcohol nog moeilijk te krijgen was, zijn we ook zelf alcohol voor deze doeleinden beginnen te distilleren. Daarvoor hebben we een tijdelijke vergunning van zes maanden bekomen’, legt Thomas Cuyvers uit.

Het nieuwe Sterkstokers-gamma breidde daarop al snel uit met ook ontsmettende handgels, eveneens om mee aan de massale vraag te kunnen voldoen. ‘Sterkstokers is een kleine ambachtelijke stokerij waar snel schakelen mogelijk is. Als we voor iets gaan, dan kunnen we dat vrijwel meteen in gang zetten. Flexibiliteit zit in ons DNA en dat heeft ons in deze omstandigheden erg geholpen. Want handgels produceren is toch nog iets anders dan sterke dranken stoken. Alle benodigde installaties hadden we wel in huis, maar het was opnieuw zoeken naar de juiste leveranciers. En ook in de productie viel alle routine van de jongste jaren weg. Toch hebben we in nauwelijks enkele weken iets moois op poten kunnen zetten’, stelt Thomas Cuyvers tevreden vast.

‘Sterkstokers is een kleine ambachtelijke stokerij waar snel schakelen mogelijk is. Als we voor iets gaan, dan kunnen we dat vrijwel meteen in gang zetten. Flexibiliteit zit in ons DNA en dat heeft ons in deze omstandigheden erg geholpen. Want handgels produceren is toch nog iets anders dan sterke dranken stoken.'

Thomas Cuyvers

Investeren in toekomst

Of Sterkstokers-handgel een blijver wordt, is voorlopig nog koffiedik kijken. ‘Door de corona-uitbraak zijn de prijzen van de benodigde grondstoffen voor de aanmaak van handgels vervijfvoudigd. Voor het verpakkingsmateriaal is dat het zesvoudige. Als ambachtelijk bedrijf moet je dan voldoende afzet aan een minimumprijs kunnen hebben om die productie rendabel draaiende te kunnen houden. Bij de huidige vraag is handgel een dankbaar alternatief voor onze gewoonlijke producten, maar op langere termijn is er nog veel onzekerheid. Dan ga je nu eenmaal ook niet snel investeren in machines die efficiëntere productie toelaten. Maar in die onzekere situatie bevinden we ons niet alleen’, beseft de zaakvoerder, die intussen wel voortbouwt aan de toekomst van zijn bedrijf. Aan de Vaartkant in Sint-Lenaarts zijn zo vorige week zelfs de eerste palen van de toekomstige site van Sterkstokers geheid. ‘We bouwen er een ambachtelijke stokerij van 1.200 vierkante meter, of het drievoudige van onze huidige site in Hoogstraten. Dit project was gebudgetteerd op onze activiteiten voor de corona-uitbraak, dus we hopen om spoedig weer naar dat niveau toe te groeien. Als productie van handgel voor ons een toekomst heeft, dan zullen we die hierin nog mee integreren.’

www.sterkstokers.be

 

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering