Skip to main content
Map

#bedrijftegencorona: Haircap

  • 24/03/2020

Wase mondmaskers stelpen corona-uitbraak mee.

Zeggen dat het bij Haircap in Kruibeke de afgelopen weken hard is gegaan, is een understatement. Op specifieke vraag van enkele vaste klanten ontwikkelde de Wase fabrikant van haar- en baardnetjes eigenhandig een nieuw type mondmasker. De ook in België wijdverspreide uitbraak van het coronavirus zorgde ogenblikkelijk voor een massale vraag ernaar.

Sinds de corona-uitbraak midden maart ook België in haar greep heeft gekregen, is het bij Haircap in Kruibeke alle hens aan dek. Want naast de gewoonlijke productie van wasbare haar- en baardnetjes heeft het bedrijf een bijkomende productielijn met mondmaskers opgezet.

‘Naast het importeren van mondmaskers voor eenmalig gebruik van Chinese makelij, fabriceren we vooral haar- en baardnetjes voor klanten in de voedingsindustrie en farmaceutische bedrijven. Door de opkomst van het coronavirus klopten verschillende van hen aan voor mondmaskers. Op dat moment bleek dat onze voorraden niet langer zouden volstaan, aangezien de aanvoer van mondmaskers uit China was stilgevallen. Dan al was ook duidelijk dat de vraag ernaar alleen maar zou toenemen door de alsmaar grotere verspreiding van het coronavirus’, legt manager Geert Smet uit.

Volledig afsluitend

Zijn moeder Agnes Bauwelinck richtte Haircap in 1984 op, toen ze als naaister met drie kleine kinderen een manier zocht om zelfstandig en van thuis uit te kunnen werken. Dankzij haar 36 jaar aan naai-expertise had het bedrijf in nauwelijks enkele dagen een eerste prototype van een eigen mondmasker klaar.

‘De mondmaskers die we uit China invoeren, zijn niet volledig afsluitend. Mede daarom is er bij de corona-uitbraak vanuit de zorg een enorme vraag naar fijnstofmaskers van het type FFP2 die de mond volledig afsluiten. Op basis van die behoefte hebben we een mondmasker voor eenmalig gebruik met die eigenschap ontworpen.’

Geert Smet

Zodra het prototype zijn definitieve vorm had gekregen, heeft Haircap de procedure opgestart om de nodige certificaten te bekomen. ‘Mondmaskers voor medische hulpverlening moeten logischerwijs voldoen aan zware vereisten en voorschriften. Zodra we alle vereiste attesten hebben, kunnen we inspelen op de noden. We hebben voldoende materiaal in voorraad om meteen 1 miljoen mondmaskers te produceren, aan een ritme van enkele honderdduizenden mondmaskers per week’, geeft Geert Smet aan. ‘In afwachting hebben we de productie al wel opgestart. Er lopen ook gesprekken met onderaannemers die we mee voor productie van de goedgekeurde mondmaskers zouden kunnen inschakelen. Op die manier moeten we erin slagen om snel grote hoeveelheden ervan te kunnen uitleveren. Intussen kunnen we al ingaan op bestellingen voor mondmaskers voor niet-medisch gebruik.’

Voor zijn haar- en baardnetjes is Haircap al wereldwijd bekend. Daarbij werkt het met een speciale soort nylon, waardoor het netje na gebruik kan worden gewassen. 'Op deze manier is dat tot 25 keer herbruikbaar. Zo biedt ons product meteen een duurzame oplossing', vertelt Geert Smet voort.

www.haircap.eu

Lees het volledige verhaal van Haircap in Ondernemers april!

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan