Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • #bedrijftegencorona: E-demonstrations

#bedrijftegencorona: E-demonstrations

  • 06/04/2020

Spatmaskers als bewijs van creativiteit eventsector

De uitbraak van het coronavirus houdt België sinds maart in zijn greep, met dramatische gevolgen voor onder andere de eventsector. ‘Dit jaar mogen we volledig vergeten. Maar liever dan mijn kop in de grond te steken, wil ik in deze situatie mee het verschil helpen maken’, verklaart zaakvoerder Yo Engelen van E-Demonstrations uit Wilrijk zijn inzet voor het initiatief Makers Against Corona.

 

Gespecialiseerd in marketing logistics en event support, ontwerpt en bouwt E-Demonstrations marketingmaterialen voor zowel reclame- en eventbureaus als kmo’s en multinationals in binnen- en buitenland. Dat gaat van elementen voor productlanceringen over beursstanden tot zelfs decorstukken voor festivals à la Tomorrowland.

Maar toen begin maart het coronavirus ook België binnendrong en zo het ene event na het andere werd geschrapt, zag ook dit Wilrijkse bedrijf zijn business totaal stilvallen. ‘Onze sector zal al blij mogen zijn als alles begin volgend jaar weer op volle kracht kan hernemen. Dat is de realiteit die we onder ogen moeten durven zien. Je kan dit dan lijdzaam ondergaan om er uiteindelijk ziek of depressief van te worden, of als ondernemer nagaan wat je wel nog kan doen. Aangezien stilzitten niets voor mij is, heb ik voor de laatste optie gekozen’, vertelt zaakvoerder Yo Engelen. ‘Enkele medewerkers hebben een verleden in de zorgsector. Van hun oud-collega’s wisten we dat er een enorme nood aan spatmaskers bestaat. Al snel werd duidelijk dat het vrijwel onmogelijk is om aan nieuwe leveringen daarvan te geraken. Aangezien we zelf 3D-tekenaars in huis en ook heel wat ervaring met printwerk hebben, zijn we zelf aan de slag gegaan.’

 

Enkele medewerkers hebben een verleden in de zorgsector. Van hun oud-collega’s wisten we dat er een enorme nood aan spatmaskers bestaat. Al snel werd duidelijk dat het vrijwel onmogelijk is om aan nieuwe leveringen daarvan te geraken. Aangezien we zelf 3D-tekenaars in huis en ook heel wat ervaring met printwerk hebben, zijn we zelf aan de slag gegaan.

Yo Engelen

Opschalen vanuit Fablab

Basis van het opgestarte initiatief Makers Against Corona vormt een ontwerp van een spatmasker dat al gecreëerd was binnen Fablab. Dat is een community van creatieve makers die op kleine schaal onder andere aan 3D-printing doen. ‘De leden ervan kunnen een klein aantal maskers vervaardigen voor bijvoorbeeld de dokter om hun hoek. Maar de community kan gewoonweg niet voldoen aan de massale vraag naar spatmaskers. Met Flex Print heb ik een nevenbedrijf waarmee we de vormen voor dat ontwerp van spatmasker uit platen van plexi kunnen snijden. Om een eerste grotere hoeveelheid ervan te kunnen produceren, heb ik dan een aantal partners gezocht die het nodige materiaal gratis wilden leveren of hun lasersnijders mee wilden inzetten. Voor de assemblage van de spatmaskers is maatwerkbedrijf Vlotter mee op de kar gesprongen’, legt Yo Engelen uit.
Onder zijn coördinatie hebben de verschillende partners op die manier met vereende krachten al enkele duizenden maskers kunnen bezorgen aan ziekenhuizen en woonzorgcentra.

‘Dit initiatief is een bewijs van de creativiteit die zo eigen is aan de eventsector. We zijn het nu eenmaal gewend om ons te schikken naar plots veranderende omstandigheden, om toch maar onze deadlines te kunnen halen. Met alsmaar meer steun van bedrijven hopen we zo snel mogelijk aan 50.000 spatmaskers te geraken. Dat kan snel lukken, want onze productiemethode staat nu zodanig op punt dat we dagelijks tot 6.000 stuks kunnen vervaardigen. Maar daarvoor zijn schenkingen van de nodige materialen of steun aan onze crowdfundingcampagne via GoFund Me voor de aankoop daarvan meer dan welkom’, benadrukt hij nog.

Buiten de schijnwerpers

Makers Against Corona helpt hem intussen ook om de gedachten te verzetten, nu hij voor z’n 35 voltijdse medewerkers technische werkloosheid heeft moeten aanvragen. ‘Onze sector krijgt het hard te verduren, maar dat blijft nog te veel onder de radar. Misschien blijven we onderbelicht, omdat ons werk zich ook buiten de schijnwerpers afspeelt?’, vraagt Yo Engelen zich af. ‘Nochtans hebben we als eersten het effect van deze crisis gevoeld en zullen we pas als laatsten kunnen heropstarten. Gelukkig konden er intussen al oplossingen voor onder andere tijdelijke overbruggingen worden uitgewerkt, waardoor we weer wat ademruimte hebben. Al midden januari had ik al door dat deze crisis ons zou treffen, nadat ik van een partner in China het signaal had gekregen dat de situatie er veel ernstiger was dan aan de buitenwereld werd toegegeven. Toen ik daarop aan mijn banken vroeg om onze opties te bekijken, meenden mijn gesprekspartners dat ik gek aan het worden was. Maar nog geen twee maanden later was het wel zover. Opnieuw met hen aan tafel zitten ging toen evenwel niet meer, want een van hen zat toen al in quarantaine.’

https://makersagainstcorona.org

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan