Skip to main content
  • Nieuws
  • “Bedrijfsomzet blijft negatief, heropstart 11 mei is D-day”

“Bedrijfsomzet blijft negatief, heropstart 11 mei is D-day”

  • 08/05/2020

Deze week ervaart 81% van de Limburgse bedrijven nog omzetdaling door de coronacrisis. Dat zijn evenveel bedrijven dan een week geleden. Nog steeds één op drie Limburgse ondernemingen ziet die omzet minstens gehalveerd in vergelijking met voor de crisis, zo blijkt uit cijfers van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Ook de vraag naar diensten of producten blijft achterwege. “Het is duidelijk dat de heropstart van de handelszaken en winkels noodzakelijk is om onze economie weer helemaal in gang te krijgen. Op 4 mei kon de B2B-business terug hervatten, maar voor een goed herstel is iedere schakel in de economische waardeketen van belang. Dat maakt van maandag een nieuwe D-day”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

Johann
    Johann Leten. 

De Limburgse cijfers leren dat de bedrijven nog steeds een gelijkaardige omzetdaling ervaren als een week geleden. De B2B-heropstart heeft op korte termijn dus nog niet voor een kentering gezorgd.

Eén op tien Limburgse bedrijven zegt dat de vraag wel is toegenomen en is in staat om aan die vraag te voldoen. Maar liefst 60% ziet nog geen verbetering in die vraag, voor 27% is de stijging dan weer zwak of beperkt. Toch blijven de ondernemers hoopvol. Eén op drie denkt een omzet van minstens 75% te realiseren in de eerste fase. Nog eens een derde denkt minstens 50% omzet te maken in vergelijking met voor de coronacrisis.

"De heropstart van handelszaken en winkels nu maandag is cruciaal voor alle ondernemingen en medewerkers."

De vertraagde betaling van facturen speelt bovendien 16% van de ondernemingen parten in hun liquiditeit, 12% kan zelf niet aan de verplichtingen voldoen door omzetverlies. Dat verlies in omzet vertaalt zich ook in een personeelskrimp. Zo denkt 27% van de bedrijven dat er bij hen ontslagen zullen vallen door de coronacrisis.

“Het is duidelijk dat de heropstart van handelszaken en winkels nu maandag cruciaal is voor alle ondernemingen en medewerkers. Daarom moet die zo optimaal mogelijk kunnen verlopen. De bedrijven hebben hun verantwoordelijkheid genomen en alle nodige veiligheidsmaatregelen toegepast. De grootste kopzorg is weliswaar het gebrek aan kinderopvang. Dit blijft een erg belangrijke factor voor een goede kickstart van de economie. Iedereen heeft baat bij deze bedrijvigheid. Zowel onze maatschappij als gezondheidszorg hebben nood aan goed draaiende bedrijven”, besluit Johann Leten.

Een financieel en strategisch herstelplan na corona? Ontdek het tijdens de gratis online infosessie op 13/05.

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.