Skip to main content
  • Nieuws
  • Becton Dickinson ontwikkelt versnelde test voor diagnose van coronavirus

Becton Dickinson ontwikkelt versnelde test voor diagnose van coronavirus

  • 27/03/2020

BD is een Amerikaans medisch technologiebedrijf dat medische hulpmiddelen, instrumentensystemen en reagentia produceert en verkoopt. CEO Alexander Alonso: “Onze impact op de zorgsector is groot, en dat varieert van eenvoudige tot heel technologische zorg. Denk aan de toediening van medicatie via spuiten en katheters, maar evengoed aan microbiologische diagnostiek.” 

Vooral in dat laatste domein onderscheidt BD zich momenteel. Alonso: “Het is cruciaal dat mensen nu goed getrieerd kunnen worden. We zitten ook nog in de ‘gewone’ griepperiode, dus als mensen zware griepsymptomen vertonen, is het heel belangrijk om te weten of ze het coronavirus hebben of dat ze ziek zijn omwille van een gewone griep of andere aandoening. We hebben een moleculaire test ontwikkeld die de diagnose van corona stelt in 2,5 uur. Voor alle duidelijkheid: dit is wel een test die in een labo moet uitgevoerd worden. Meestal duurt de ontwikkeling van zo’n test al snel een jaar – je moet met harde data kunnen bewijzen dat die werkt - maar nu zijn we meteen gestart toen de hel losbrak in China en hebben we daar al heel veel klinische data verzameld. Onze test is relatief eenvoudig, gebruiksvriendelijk en compatibel met onze installaties die al jarenlang in de labo’s en ziekenhuizen staan.” 
Alonso beklemtoont dat hun test in niets te vergelijken valt met de ‘zelftests’ die via het internet circuleren. “Mensen denken dan dat ze negatief zijn terwijl deze tests waardeloos zijn. Heel gevaarlijk.” 

Ondertussen heeft BD al een aantal testkits geleverd aan Belgische ziekenhuizen. Net op tijd, zeker nu de toevloed van patiënten groeit en er nog sneller moet beslist worden wie zeker in quarantaine moet.

 

Tekst Sam De Kegel

Lees het uitgebreide verhaal in de aprileditie van Ondernemers, maandblad van Voka Oost-Vlaanderen. Die valt rond 10 april in de bus bij de leden.

Maandblad van Voka Oost-Vlaanderen