Skip to main content
  • Nieuws
  • Bart Teuwen (Certimed): “Bedrijven ruilen controleartsen in voor meer preventie”

Bart Teuwen (Certimed): “Bedrijven ruilen controleartsen in voor meer preventie”

  • 07/01/2021

Het welzijn van medewerkers staat steeds hoger op de agenda van ondernemingen. Het stijgende ziekteverzuim stuurt hen veel meer richting een preventieve aanpak en da’s een flinke uitdaging voor Certimed, marktleider voor onafhankelijke medische controles en de administratie van ziektebriefjes. “We hebben een netwerk van 300 controleartsen die jaarlijks 170.000 controles doen voor 5.000 klanten, gaande van de plaatselijke bakker tot het Vlaams Onderwijs. Daarnaast verwerken we ook 350.000 ziektebriefjes”, zegt algemeen directeur Bart Teuwen. “Die stappen steeds meer weg van het repressieve model van controle en dat merken we aan onze omzet. Daarom maken we volop de transitie naar consultancy en digitale vernieuwing met gloednieuwe software die bedrijven helpt."

Bart Teuwen, Certimed
    Bart Teuwen.

De expertise van Certimed zijn medische controles op  arbeidsongeschiktheid en alle administratie die daar bij komt kijken. “Wij sturen een controledokter en doen ook het attestbeheer voor ondernemingen die dat wensen. Werknemers sturen die naar ons en wij doen de administratieve afhandeling. Het voordeel? Wij mogen als medische instantie ook de diagnose opvragen en kunnen zo globaal feedback geven over het verzuim. Dat zijn nuttige inzichten om preventie-acties te verbeteren”, zegt algemeen directeur Bart Teuwen. Zijn team telt 35 medewerkers die tewerk gesteld zijn in Luik, Brussel en het hoofdkantoor in Hasselt.

Preventiegerichte aanpak

Als marktleider houdt Certimed de vinger aan de pols van hun business. “Je ziet dat ondernemingen voor hun verzuimbeleid steeds meer kiezen voor een preventiegerichte aanpak. Een controle wordt door medewerkers vaak ervaren als een soort van wantrouwen. Bedrijven willen weg van dat repressieve model”, legt Bart Teuwen uit.

“De drijfveer voor veel controles is bovendien omdat ondernemingen vermoeden dat er iets niet klopt. Ze willen de ziektetermijn ingekort zien. De realiteit is dat we in meer dan 90% van de gevallen de behandelende arts volgen. De laatste jaren zie je dat huisartsen die termijn zelf ook meer inkorten. Het indirecte effect waarbij de keuze van de werknemer om te verzuimen beïnvloed wordt door de mogelijkheid van een controle is echter veel moeilijker te meten. En als we de ROI van de controles bepalen, komen we bijna overal op een positief resultaat uit. Daarnaast zitten we ook met een ‘personeelstekort’, omdat jonge huisartsen niet langer kiezen om ook nog controles uit te voeren."

"Een controle wordt door medewerkers vaak ervaren als een soort van wantrouwen. Bedrijven willen weg van dat repressieve model."

Dat zorgt ervoor dat de kernactiviteiten van Certimed onder druk staan. Nochtans stijgt de arbeidsongeschiktheid in ons land, omdat het langdurig verzuim hoe langer hoe meer toeneemt. “Er zijn factoren genoeg die tonen dat we die tendens niet zomaar gaan ombuigen. De werkpopulatie wordt bijvoorbeeld ouder en bijgevolg ook gevoeliger voor uitval. Dat is problematisch want door de digitalisering evolueren we naar een 24-uurseconomie ”, kadert Teuwen het probleem. “Om ziekteverzuim aan te pakken is controle maar een klein deel van de oplossing voor dit probleem.”

Multidisciplinaire begeleiding

Om die redenen breidde Certimed haar activiteiten uit met een bredere dienstverlening om ziekteverzuim bij de kern aan te pakken. “Veel bedrijven hebben wel een protocol rond ziekteverzuim, maar geen visie. Ze zetten in op well being programma’s en dat maakt medewerkers zeker gezonder. Maar studies bewijzen dat dit niet voldoende is. Je moet een visie uitwerken, een actieplan opzetten en dat in gefaseerde stappen uitvoeren. Wij geven bedrijven daarin voortaan een multidisciplinaire begeleiding, gaande van consultancy tot de training van leidinggevenden. We begeleiden bedrijven op weg naar een duurzaam positief verzuimbeleid.”

“Bedrijven kennen hun verzuimcijfers niet goed genoeg en kunnen hun preventieacties dus ook niet opvolgen. Onze verzuimmanagement-software zal hen ondersteunen in dat proces.”

De algemeen directeur heeft ook nog een ander speerpunt waarmee Certimed een grote transitie maakt. “Dit jaar brengen we een applicatie op de markt om ziekteverzuim op te volgen. De opvolging van verzuim brengt veel manueel administratief werk en dus kosten met zich mee, en bedrijven worstelen met een goede opvolging van de afgesproken acties. Onze verzuimmanagement-applicatie zal hen ondersteunen in dat proces”, kondigt Bart Teuwen aan. “Bovendien moeten we hierdoor ook een digitale transformatie maken naar een geschikte cloudoplossing. De hele infrastructuur en structuur van de organisatie verandert.”

Academische samenwerking

Certimed staat op een kruispunt en dat was voor Bart Teuwen de aanleiding om in het ‘From PhD To SME’-project te stappen. Dat laat drie Limburgse kmo’s samenwerken met postdoctorale onderzoekers. Die zullen de komende maanden de bedrijven onder de loep nemen, zodat ze ook praktijkervaring opdoen binnen een onderneming. Het project is een initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Limburg en UHasselt en wil academische kennis en het professionele werkveld dichter bij mekaar brengen.

“We zijn een kmo die in volle transitie zit en alle elementen waar wij over moeten nadenken, komen ook aan bod in dit project. De externe blik van de onderzoekers is van goudwaarde, want ze kijken kritisch naar onze gemaakte keuzes. De eerste sessie ging bijvoorbeeld over de bedrijfsvisie, die we op groepsniveau (nvdr. Certimed maakt deel uit van de Mensura-groep) onlangs hebben veranderd. De feedback was dat er elementen misten voor Certimed.”

De academische achtergrond van het onderzoeksteam lijkt op het eerste zicht geen match met Certimed, maar dat is geenszins het geval. “We hebben drie mensen die vanuit de chemie komen. Zij werken en denken heel erg in processen. Als hr-dienstverlener is het een valkuil om acties niet te vertalen naar concrete processen, dus het is echt een kruisbestuiving.”
 

Meer weten over 'From Phd To SME'?

Artikel uit publicatie