Skip to main content
  • Nieuws
  • Autoneum, Limburgse starters of De Slagmolen?

Autoneum, Limburgse starters of De Slagmolen?

  • 28/05/2018

Bij de bepaling van de genomineerden voor de Ondernemersprijs Herman Dessers ging de jury uit van drie sectoren die ontzettend belangrijk waren, zijn en blijven voor onze Limburgse economie. Het gaat om toerisme en horeca, de maakindustrie en de vernieuwing van het ondernemerschap om onze digitale revolutie mogelijk maken. Karlijn Libbrecht en Bert Meewis (De Slagmolen),  Mireille Mertens (Autoneum) en de 6200 starters van 2017 vertegenwoordigd door Wouter Uten en Tom Martens van UgenTec zijn de vlaggendragers van deze sectoren en worden genomineerd voor de Ondernemersprijs Herman Dessers van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Wie de uiteindelijke winnaar wordt, weten we op 7 juni tijdens APPLAUS, in het Ethias Theater in Hasselt.

Het doel van de Ondernemersprijs Herman Dessers is het belonen van een persoon, een onderneming, een vereniging, een instelling of een groepering uit Limburg die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een uitzonderlijke prestatie geleverd heeft ten voordele van de provincie Limburg, waardoor de provincie een positieve uitstraling krijgt buiten haar grenzen.

De genomineerden (in alfabetische volgorde):
 

Karlijn Libbrecht en Bert Meewis (De Slagmolen) vertegenwoordigen de horeca en het toerisme

Het sterrenrestaurant De Slagmolen zet de Limburgse gastronomie al meer dan twintig jaar op de (wereld)kaart. Zaakvoerders Karlijn Libbrecht en Bert Meewis oogsten wereldwijd respect met hun Michelin- (twee sterren) en Gault Millau- (18/20) noteringen, maar werpen zich ook op als ambassadeurs van de Limburgse streekproducten. Bovendien zijn zij ook een belangrijke stem in het horeca-debat. Zo riep Bert Meewis samen met andere sterrenchefs op om een betekenisvolle verlaging van de loonkosten door te voeren. Ook de geregistreerde kassa die in 2015 een verplichting werd, was een gevoelig onderwerp waar de stem van Meewis gehoord werd. De Slagmolen is met andere woorden stilaan hét culinaire instituut van Limburg. Zij lokken heel wat toeristen naar Limburg en vertegenwoordigen met heel veel succes de horecasector die het moeilijk heeft door de witte kassa, de ingewikkelde regelgeving en de hoge personeelskosten.

Bert & Karlijn van De Slagmolen
Karlijn Libbrecht & Bert Meewis - De Slagmolen

Mireille Mertens (Autoneum) bewijst dat maakindustrie nog een toekomst heeft

Autoneum Belgium opende in 1992 een vestiging in Limburg en was één van de toeleveranciers van het ter ziele gegane Ford Genk. Door de sluiting van de autofabriek zag de onderneming zwarte sneeuw, maar onder leiding van plant manager Mireille Mertens kroop Autoneum Belgium uit het dal waardoor het ook nu nog steeds een belangrijke werkgever is in Genk én Limburg. De lokale verankering is bewonderenswaardig, zeker als je weet dat de Genkse vestiging deel uitmaakt van een internationale groep. Autoneum maakt vloertapijten, binnenbekleding, isolerende kofferpanelen en bekledingen van de motorruimte voor personenwagens. Autoneum bewijst dat de maakindustrie in onze provincie nog toekomst heeft.

Mireille Mertens van Autoneum
Mireille Mertens - Autoneum

Limburgse starters vertegenwoordigen de digitale revolutie en het nieuwe ondernemerschap

Deze nominatie is een specialleke, omdat ze eigenlijk geldt voor het recordaantal Limburgse starters dat we in 2017 behaalden, goed voor maar liefst 6.200 startende ondernemingen. Wouter Uten en Tom Martens zijn twee voortrekkers die aan een geweldig succesverhaal schrijven. Het Limburgse softwarebedrijf werd opgericht in 2014 en telt vandaag al 35 medewerkers. Dit jaar haalde het maar liefst 7,5 miljoen euro op na een investeringsronde. Daarmee wil Ugentec een verkoopkantoor openen in de Verenigde Staten om ook daar hun software voor DNA-analyses aan de man te brengen. Het duo bewijst dat je als Limburgse starter kan uitgroeien tot een wereldtopper. Met andere woorden veelbelovend voor de duizenden starters die vorig jaar de sprong waagden.

Tom Martens & Wouter Uten - UgenTec
Tom Martens & Wouter Uten - UgenTec

Over de Ondernemersprijs Herman Dessers
De Ondernemersprijs Herman Dessers is genoemd naar de directeur die de Kamer voor Handel en Nijverheid Limburg maar liefst 42 jaar leidde, van 1949 tot en met 1990. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Limburger, een Limburgs bedrijf, een vereniging, instelling of groep die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een opmerkelijke prestatie heeft geleverd.

Hoe werden deze genomineerden geselecteerd?

De toewijzing van de prijs gebeurt in twee fasen. Eerst werd via de 20 000 lezers van het magazine Bedrijvig Limburg een oproep gedaan tot nominaties. Uit de meest genoemde kandidaten worden vervolgens de drie uiteindelijk genomineerden en de winnaar gekozen. De jury bestaat uit: de voorzitter, de vice-voorzitter, een lid van het bestuurscomité en de gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Limburg, de gouverneur van de Provincie Limburg, twee hoofdredacteurs van Limburgse media en de rector van de Universiteit Hasselt.
 

Laureaten van de voorgaande edities Ondernemersprijs Herman Dessers

1994: René Bruck (ALZ)

1995: Prof. dr. Lambert Stals (LUC)

1996: Patrick Stevens (Olympisch finalist)

1997: André Geboers (Philips)

1998: Jo Geebelen (Interelectra)

1999: Luc Cardinaels (Radson)

2000: Transnationale Universiteit Limburg (tUL), bij name van Marleen Vanderpoorten

2001: Noël Essers (Groep H. Essers)

2002: Jef Machiels (Groep Machiels)

2003: Roland Duchatelet (Melexis)

2004: 125 jaar Het belang van Limburg/Concentra, bij name van barones Tony Baert.

2005: Marc Cuyvers (Echo)

2006: Dirk Theyskens (Arcomet)

2007: Jacques Loomans (Loomans Plastics)

2008: Ann & Bart Claes (JBC)

2009 (speciale editie naar aanleiding van 150 jaar Voka – KvK Limburg): Luc De Schepper (UHasselt)

2010: Roger de Condé (Groep de Condé)

2011: Jean Biesmans (Tectum Group)

2012: Cor van Otterloo (Punch Powertrain)

2013 : Francis Wanten (Comfort Energy)

2014 : Jean-Pierre, Philippe en Steven Desart (Arte)

2015 : Ronnie Leten (AtlasCopco)

2016 : André Knaepen (Cegeka)

Applaus, de jaarvergadering van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, is GRATIS toegankelijk voor leden van Voka - Kamer van Koophandel Limburg. Meer info en inschrijven via www.voka.be/limburg/jaarvergadering.