Skip to main content
  • Nieuws
  • Assita Kanko (N-VA) op Voka-stage bij ArcelorMittal

Assita Kanko (N-VA) op Voka-stage bij ArcelorMittal

  • 07/09/2020

In het kader van de Voka Zomerstages mocht ik een dag meedraaien bij ArcelorMittal in Gent. Het leek wel een dorp in de kanaalzone. Indrukwekkend. Dankbaar voor deze waardevolle ervaring. Veel geleerd over de verschillende aspecten van de industrie, zowel van de Country Manager als van de CEO en de HR-mensen en arbeiders. Dat schrijft Europees Parlementslid Assita Kanko.

ArcelorMittal voorziet België – maar vooral Vlaanderen – van vele banen, met maar liefst 4.500 directe medewerkers in de omgeving van Gent alleen al, zonder te spreken van de vele indirecte banen via onderaannemers en de positieve impact op de Gentse haven. Inmiddels recycleren ze staal en steken ze hun handen uit de mouwen om zo duurzaam mogelijk te produceren. Ze blijven innoveren. 

Het was goed om vrouwen te zien, maar zij zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in deze industrie. Er bestaan nochtans in mijn ogen geen vrouwen- en mannenjobs. ArcelorMittal werkt hard samen met scholen en universiteiten om meer meisjes te enthousiasmeren voor technische beroepen en STEM. Mooi om deze initiatieven te zien. Ik geloof erin en zal meisjes blijven aanmoedigen. Ook de taal is heel belangrijk, om hier veilig te kunnen werken moet men Nederlands kunnen natuurlijk.

ArcelorMittal en medewerkers, heel erg bedankt voor het organiseren van deze dag!

De Voka-stage gaf me een nostalgisch gevoel. Het deed me zo denken aan vroeger, toen ik nog in het bedrijfsleven actief was. Het is zo belangrijk dat wij als politici ons bewust zijn van wat er zich afspeelt in het bedrijfsleven. Wat zijn de dagelijkse uitdagingen, obstakels en risico’s waarmee onze industrieën worden geconfronteerd? Welke opportuniteiten zijn er? We moeten niet alleen weten wat er onder burgers leeft maar ook bij bedrijven. Met deze kennis kunnen we betere wetten maken in Brussel en ervoor zorgen dat de handel en interne markt zo effectief mogelijk werken. Ervoor zorgen dat ecologie en economie verzoend zijn en dat de circulaire economie de norm wordt. 

Wat wel duidelijk is, is dat we nieuwe manieren moeten vinden om Vlaamse en Europese bedrijven te ondersteunen. Bedrijven staan voor aanzienlijke uitdagingen in het licht van het protectionistische beleid van Turkije en China, waarvan het internationale concurrentievoordeel is gebaseerd op enorme financiële steun van hun regeringen en gebrekkige normen inzake milieu en mensenrechten.

Daarom is het veelbelovend om te zien dat de Europese commissie regelingen zoals het koolstofgrensaanpassingsmechanisme en maatregelen tegen buitenlandse subsidies overweegt. We moeten doorzetten en resultaat boeken. Want innovatieve en effectieve manieren om onze Europese bedrijven te ondersteunen en jobs te beschermen zijn echt nodig. 

Contactpersoon

Advertentie Festival van Vlaanderen
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - salesforce
IMU - vzw - Bank van Breda
IMU - VZW - multibureau
IMU - vzw - Bebat
IMU - vzw - Altez