Skip to main content
  • Nieuws
  • Asociaal gedrag vakbonden dupeert hele samenleving

Asociaal gedrag vakbonden dupeert hele samenleving

  • 13/02/2019

Voka – Kamer van Koophandel Limburg stelt vast dat de staking vandaag voor heel wat hinder bij de openbare diensten en multinationals zorgt. Door gezamenlijke inspanningen bleef de hinder op industrieterreinen eerder beperkt. “Het actief viseren van grote spelers is hoogst onverantwoord’ aldus Leten. “Wel willen we een pluim geven aan alle werkwilligen én onze lokale besturen die na onze oproep er over gewaakt hebben dat ook het recht op werk in de mate van het mogelijke gewaarborgd bleef. En een speciale vermelding verdient de werkwillige die, begrijpe wie kan, op de Gouverneur Roppesingel tijdens de nationale actiedag de ramen van de algemene centrale van het ABVV reinigde…”

Asociaal gedrag vakbonden dupeert hele samenleving
Op nationale stakingsdag laat ABVV de ramen wassen.

Zowel aan het begin als op het einde van de regering Michel menen de vakbonden dat ze het best hun gelijk kunnen halen door niet te produceren in de bedrijven en het land te paralyseren. Nochtans zouden ze beter moeten weten. “Niet staken, maar werken loont. In tegenstelling tot wat de vakbonden beweren, is de koopkracht net gestegen. Dankzij maatregelen als de taxshift zijn de lonen van wie werkt er nog eens extra op vooruitgegaan. En een groot deel van de maatregelen voor de bedrijven resulteerden in 229.000 jobs, dus 229.000 keer extra koopkracht voor de gezinnen”, zegt Leten.

Binnen Limburg raakt de staking voornamelijk de openbare diensten en multinationals. Dat ook de vakbonden uit de publieke sector mee staken, toont volgens Voka – KvK Limburg aan dat dit geen staking is voor meer loonsopslag in de private sector, maar een politieke staking. Johann Leten: “De vakbonden schieten zichzelf hierdoor in de voet. Op deze manier gaat er welvaart verloren, is er geen akkoord over een verhoging van de laagste uitkeringen en zullen de lonen niet met 4,6% stijgen. Welvaart wordt gecreëerd op de werkvloer en niet op straat. We zijn fier op onze ondernemers en de vele medewerkers die vandaag hun verantwoordelijkheid wél namen.”

“Dat net de multinationals geviseerd werden, is een kwalijke en bijzonder onverantwoordelijke zet van de vakbonden”, volgens Leten. “De aantrekkelijkheid van onze regio krijgt hierdoor wederom een enorme knauw. We hebben deze grote spelers nodig om de welvaart binnen de provincie te bestendigen. Nu de buitenlandse headquarters in het harnas jagen met dergelijke acties is op zijn minst niet verstandig te noemen.“

“Wij, onze werkgevers en de lokale besturen namen echter wél hun verantwoordelijkheid waardoor heel wat industrieterreinen toegankelijk bleven voor de werkwilligen. Dit toont nogmaals aan dat samenwerking de sleutel tot succes is. We roepen de vakbonden – die een loonsopslag van 4,6% niet genoeg vinden- dan ook op om hier een voorbeeld aan te nemen en samen te werken met de werkgevers. Enkel op die manier wordt de koek groter, voor iedereen.”, aldus Leten.

Met dit in het achterhoofd dankt Leten dan ook in naam van Voka – KvK Limburg en onze leden-bedrijven alle werknemers die vandaag wél aan de slag gegaan zijn. In 67% van de bedrijven nam geen enkele medewerker deel aan de actie. We willen hen expliciet bedanken dat ze ondanks de oproep en polemiek toch zijn komen werken of een alternatief gevonden hebben en zo actief bijdragen aan de welvaart in ons land”, besluit Johann Leten. 

Zit u nog met vragen over de staking? Wij helpen u graag verder!

Onze collega's Senne Poelmans en Philippe Reyners staan de hele dag voor u klaar.